RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BH kreditni rejting na temelju procjene kuće Dun & Bradstreet i dalje nizak

Napisano 08.10.2010. 20:22

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet dodjeljuje Bosni i Hercegovini i dalje rejting DB6a (trend je padajući). Tim rejtingom BIH svrtana je u zemlje s vrlo visokim rizikom poslovanja.

Dun & Bradstreet susjednoj Hrvatskoj dodjeljuje i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Tim rejtingom Republika Hrvatska svrtana je u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Što se regije tiče, Slovenija ostaje na prvom mjestu sa rejtingom DB2c, a slijede ju Italija DB3a, Mađarska DB4a, Albanija DB4a, Makedonija DB4b, Srbija DB4d.

Rejting se promijenio samo Vietnamu sa DB4d na DB5a, a u svim ostalim zemljama rejting je ostao isti.

D&B je zbog visokog političkog rizika u zemlji promijenio trend rejtinga iz "stabilnog" u "padajući". I dalje vladaju političke prepirke oko autonomije Republike Srpske nakon izbora. D&B smatra da su se u poslijednjih nekoliko mjeseci odnosi između predstavnika Republike Srpske i Federacije BIH zaoštrili. Političke tenzije negativno utječu na investicijsku klimu u državi. MMF koji je glavni izvor vanjskog financiranja zemlje odgodio je četvrtu tranšu vrijednu 38 mil. eura zbog toga što BiH nije ispunila sve tražene uvjete. U slučaju da MMF odgodi uplatu, Vlada će morati oštro reducirati potrošnju, što će osjetno utjecati na rast BDP-a. D&B predviđa da će se dogovor između Vlade i MMF-a postići ubrzo nakon izbora.

Pozitivnim, D&B smatra gospodarske pokazatelje koji su veoma ambiciozni u usporedbi sa zemljama u regiji. Ističe se rast izvoza od 32,2% u odnosu na isti period godinu ranije, dok je u istom period uvoz rastao samo 4,5%. Ipak, zbog smanjene industrijske proizvodnje i slabe domaće potražnje D&B je revidirao prognozu rasta BDP-a te tako ona iznosi 0% za ovu godinu, te 2,4% za iduću godinu.

U susjednoj Hrvatskoj gospodarska situacija je i dalje je neizvjesna. Vlada je revidirala proračunski plan za 2010 godinu te tako sada deficit iznosi 4,2% BDP-a, što je više od planiranih 2,5%. Novim proračunskim planom Vlada je revidirala visinu plaća i troškova mirovina, socijalnih davanja i subvencija za poljoprivredu. Novi proračunski plan također povećava poreze na duhan i gorivo. D&B smatra kako vlada rebalansom nije smanjila niti jedan važniji trošak, već je podlegla pritisku javnog sektora i Hrvatske seljačke stranke kojoj nije bilo u interesu smanjenje poticaja na poljoprivredu. Time je Vlada propustila šansu da stvori bolju investicijsku klimu, smatra D&B.

Također, D&B smatra da su male šanse da Vlada napravi mirovinsku reformu prije izbora. Proračunski deficit dovodi Hrvatsku u vrlo neugodnu poziciju što se tiče investicijske klime, a i očekuje se povećanje javnog i vanjskog duga.

U međuvremenu BDP pada već šest kvartala za redom, pa potreba za poticanjem stranih investicija postaje sve veći imperativ. Investicije su nažalost u padu a kao razlog D&B navodi nedostatak plana industrijskog razvoja, pretjerane troškove rada, velike administrativne barijere i ostale prepreke u usporedbi sa susjednim zemljama.

Pozivitnim D&B smatra nastojanje države da poboljša turističku infrastrukturu. Kredit od osam milijuna eura od Europske banke za rekonstrukciju i razvoj za izgradnju novog pristaništa u Dubrovniku D&B smatra dobrim potezom za zemlju u kojoj je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana.

Također, pozitivan potez Hrvatske, Srbije i Slovenije je formiranje zajedničkog željezničkog poduzeća kako bi se smanjili troškovi transporta i skratilo vrijeme te pojednostavili carinski postupci.

Bonline


Nema komentara

Anketa

Ustavi