RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kreditni rejting BiH i dalje nepromijenjen

Napisano 27.09.2010. 20:13

Kreditni rejting BiH za 2009. godinu, prema ocjeni Međunarodne agencije za kreditni rejting "Standard & Poor's" , ostao je nepromijenjen ''B+'' sa stabilnim izgledima, što podrazumjeva špekulativnu kreditnu sposobnost, uz visok kreditni rizik. U godišnjem izvješću agencije "Standard & Poor's" o suverenom kreditnom rejtingu BiH za 2009. godinu, navedeni su svi relevantni pokazatelji koji utječu na rejting BiH.

Dodijeljeni suvereni kreditni rejting BiH je, prema mišljenju ove agencije, ograničen složenim političkim sustavom i velikim državnim aparatom, a takav sustav usporava proces reformi i nastavlja se do održavanja općih izbora u listopadu, saopćeno je iz Središnje banke BiH.

Fiskalna fleksibilnost i upravljanje na nivou države su i dalje slabi i ograničeni velikim uvjetnim obvezama, uz prisustvo vanjske izloženosti.

Rejting je podržan činjenicom da su vlasti dale prioritet servisiranju vanjskog duga, kao i aranžman valutnog odbora koji je uspješno usmjeravao gospodarstvo kroz turbulentan period od godinu i pol dana.

U lipnju 2009. godine, monetarna stabilnost osigurana aranžmanom valutnog odbora ojačana je potpisivanjem trogodišnjeg standby-aranžmana sa Međunarodim monetarnim fondom (MMF), vrijednim 1,57 milijardi dolara, koji je pomogao da se smanji rizik od poremećaja i prekida u financijskim priljevima u BiH, što je bio rezultat gospodarske i financijske krize.

Prema mišljenju analitičara, uspješno izvršenje standby-aranžmana, koje je postalo značajno fiskalno sidro, dovest će do većeg stupnja fiskalne fleksibilnosti.

To ovisi od punog provođenja ukupne fiskalne strategije, čiji je cilj proračunska konsolidacija, naročito velikog državnog aparata i složenog okvira fiskalne politike, navodi se u izvješću Agencije i dodaje da se pokazalo da provođenje planiranih politika ide dosta teško zbog političkih utjecaja.

"MMF je dva puta odlagao isplate sredstava zbog neuspjeha vlasti da blagovremeno prilagode socijalne izdatke. Na osnovu proračunskog deficita vlade koji je za 2009. godinu procijenjen na 5,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), očekuje se smanjenje deficita na oko 4,7 posto BDP-a u 2010. godini, što je uzrokovano uvjetima iz standby-aranžmana, i da će bruto dug dostići skoro 47 posto BDP-a do kraja 2010. godine", napominje se u izvješću.

Kao dio standby-aranžmana, veće banke u stranom vlasništvu obvezale su se da će zadržati prekograničnu izloženost u BiH i time podržati svoje ispostave u ovoj zemlji tijekom 2010. godine, ističe se u izjvešću i napominje da je situacija u bankarskom sektoru bila prilično stabilna.

"Izgledi za dalju integraciju u EU u srednjoročnom ka dugoročnom periodu predstavljaju političko sidro i oni su faktor koji podržava i pomaže rejtingu, a prema procjeni analitičara, i jaka podrška međunarodne zajednice za koju se očekuje da će biti vrlo aktivna u sprečavanju destabilizirajućih događaja u zemlji, kako financijskih, tako i političkih", napominje se u priopćenju Središnje banke BiH.

Stabilan izgled pravi ravnotežu između potencijalnog rasta na srednji i duži rok i očekivanja analitičara da će BiH nastaviti se pridržavati obveza iz standby-aranžmana, uprkos teškoj situaciji sa proračunom, kompleksnoj političkoj strukturi i vanjskoj i unutarnjoj osjetljivosti financijskog sustava.

Kreditna sposobnost mogla bi biti poboljšana ako BiH nastavi da napreduje sa planom strukturalne konsolidacije budžeta, poboljša institucionalni okvir tako da vodi ka integraciji u EU i primijeni strukturalne reforme koje jačaju rast, poput smanjenja veličine javnog sektora.

Iz ''Standard end pursa'' upozoravaju da bi rejting mogao doći pod pritisak ako debalansi budžeta ne budu riješeni, što bi dovelo do neispunjenja uslova iz stendbaj-aranžmana, zatim moglo bi uticati na povjerenje investitora i štediša, kao i predstavljati rizik za gospodarstku i financijsku stabilnost.

Agencije dijele oznake rejtinga u nekoliko kategorija, prema kriterijima kreditne sposobnosti i kreditnog rizika, a koje se označavaju slovima od A do C, odnosno D. Na primjer rejtong ''AAA'' predstavlja najbolju kreditnu sposobnost uz minimalan kreditni rizik, a rejting u BiH ''B+'' predstavlja špekulativnu kreditnu sposobnost, uz visok kreditni rizik.


Nema komentara

Anketa

Ustavi