RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Busovača – Općinske vlasti pokušavaju naći rješenje za tvrtke koje ne rade ili su u stečaju

Napisano 24.05.2011. 09:18

Busovača – Općinske vlasti pokušavaju naći rješenje za tvrtke koje ne rade ili su u stečaju

■ Rat i loša privatizacije na koljena bacili gospodarstvo
■ Malo je općina u BiH u kojima je skoro sva urađena privatizacija završila loše kao u Busovači
■ lako je većina tvrtki u lošoj situaciji, postoje i pojedini svijetli primjeri

U BiH je primjera loše urađene privatizacije državnog kapitala u poduzećima, nažalost, puno više nego onih pozitivnih. Malo je općina u BiH u kojima je skoro sva urađena privatizacija završila loše kao što je to slučaj sa srednjobosanskom općinom Busovačom.

Loša privatizacija

Upravo zbog loše privatizacije prijeratni nositelji gospodarskog razvitka Busovače danas su na koljenima. To su poduzeća Nigma, Vatrostalna, Mediapan, Tisovac... Priča o privatizaciji svakog od spomenutih poduzeća imala je isti početak i vrlo sličan kraj. Uz posredovanje Agencije za privatizaciju Srednjobosanske županije na čijem čelu su, da apsurd bude veći, bila i dva Busovljaka, Niko Grubešić, a potom i Nikola Grubešić, državni kapital je prodan. Kupci, austrijski i hrvatski investitori obvezali su se uložiti milijune maraka u oživljavanje i osuvremenjivanje proizvodnje te zadržati radnike. Međutim, skoro nikakvih ulaganja u proizvodnju nije bilo, pogoni su u većini slučajeva stali, radnici Samoborke Vatrostalne štrajkaju više od godinu dana u Mediapanu je pokrenut stečajni postupak.
,,Od svih poduzeća koja su nekad bila nositelji razvitka Busovače danas posluje jedino Termo Ziegel Nigma. Uprava poduzeća vjerovala je u strani kapital. Međutim, prevareni su, poduzeće je napravilo gubitke, a na noge ga pokušava dići 44 zaposlena", kaže Mladenko Čavara, predsjedatelj Općinskog vijeća Busovače. U slučaju Nigme austrijski ulagač jedino što je investirao su strojevi kakve su u ovom poduzeću izbacili prije rata. Da ni s hrvatskim kapitalom, konkretno poduzećem Samoborka, Busovljaci nemaju dobra iskustva, potvrđuje primjer Samoborke Vatrostalne u kojoj radnici štrajkaju od ožujka prošle godine.

Bez rješenja

Općinske vlasti, kaže Čavara, uključile su se u rješavanje problema u poduzeću, ali stanje je složeno i rješenja zasad nema na vidiku. U Mediapanu je pokrenut stečaj. U Busovači ima i svijetlih primjera pokretanja gospodarstva. „To su poduzeća poput Tameksa, Granda, Paleta plus, Saba, Himese, EZ-a", kaže Čavara koji se nada da će u Busovači, unatoč svemu, konačno mladi dobiti priliku.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi