RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Domaljevac na ležištu tople vode planira graditi terme

Napisano 29.01.2011. 11:48

Domaljevac na ležištu tople vode planira graditi terme

Radi se o projektu gradnje na oko 2.000 m2, baziranoga na izvorištima sumporne vode koja doseže nevjerojatnih više od 90 stupnjeva, što se mjeri s jačinom onih u Mađarskoj.

■ Općina s oko 5.000 građana primjer je dobrog ustroja općinske uprave
■ Izvrsnih oko 100 gospodarstvenika zapošljava oko 500 djelatnika

Velika hvala Večernjem listu od najmanje općine Županije Posavske - Domaljevac-Šamac i jedne od najmlađih u Federaciji BiH, zbog promicanja kulturnih vrijednosti našega kraja, promicanja projekata od životne važnosti za ovaj dio Posavine te isticanja primjera običnih ljudi, poljoprivrednika i svih koji čine dobro za našu mladu općinu koja se svojim funkcioniranjem potvrdila i opravdala svoje postojanje, kazao je načelnik općine Domaljevac-Šamac Željko Josić.

Zahvalnica koja će biti dostavljena u uredništvo redakcije gospodin Jozo Pavković treba shvatiti kao veliku hvalu od naših građana koji su vjerni čitatelji lista, a u ured načelnika često stižu pohvale na prostor koji se pridaje i ovome području, dodao je Josić. Zahvalnica će biti uručena i od HKUD-a Mladost Domaljevac. Branko Kesić, predsjednik ovoga društva, istaknuo je značaj medijskog pokroviteljstva Večernjaka u folklornoj manifestaciji "Domaljevačka tkanica" te prvom gastronomskom festivalu "Domlječka sarma".

Veliki projekti

Općina Domaljevac-Šamac u brojnim je primjerima pokazala da se zna nositi sa problemima recesije. Umjesto stagnacije i promatranja, u poglavarstvu su prionuli na posao, oslanjajući se prije svega, ističu, na vlastite resurse. Aplicirali su na brojne projekte, neke i dobili, a velik dio vlastitim resursima završili, tvrde u Općinskome poglavarstvu. - Naš je plan završetak dječjeg vrtića
(opremanje i stavljanje u funkciju), rekonstrukcija društvenog doma Srimac), nastavak radova na uređenju Društvenog doma u Baziku, uređenje kanalske mreže u Grebnicama i rekonstrukcije mjesne čitaonice u Grebnicama, uređenje svlačionice na igralištu u Baziku. Potpisali smo ugovore za uređenje Ulice svete Ane. (izgradnja sustava za oborinske vode i izgradnja pješačkih staza, a okončana je i procedura za ugovaranje posla na izgradnju rasvjete od regionalne ceste do mrtvačnice koju također namjeravamo završiti. Planirali smo nastavak radova na Centru za socijalni rad te niz manjih projekata koje su predložili naši građani, kazao nam je načelnik Josić. Velik projekt vodovoda u općini je još na čekanju jer radi se o milijunskom projektu.

Nadamo se pomoći

Projekti i dokumentacija je sačinjena. Izgrađeno i ograđeno vodocrpilište, a nastavak čeka na potporu federalne Vlade. - Znamo da je, primjerice, Vlada FBiH pomogla općinu Čapljina u sličnom projektu te investirala oko 4,5 milijuna maraka na koje se Vlada FBiH zadužila. Mi takve sreće nismo imali, no nadamo se da će nam ipak u tome pomoći jer iz vlastitih resursa mnogo smo toga već započeli ne samo u ovom već i u drugim projektima, smatra načelnik Josić. Među prioritetima je svakako, pojašnjavaju u poglavarstvu i tzv. povratnička cesta od Domaljevca prema Oštroj Luki koja je međuopćinskog značenja i na tromeđi koju još uvijek spajaju udarne rupe i opasni ostaci rata od minskih polja. Problem je načet jer projektom je odobreno asfaltiranje prvog kilometra. Još četiri kilometra čekaju potporu mjerodavnih institucija. Ekskluzivno za Večernji list u Poglavarstvu nam otkrivaju samo neke od detalja velikog projekta koji će otvoriti novo poglavlje razvitka općine Domaljevac-Šamac. Radi se o projektu gradnje domaljevačkih termi na oko 2.000 m2. a baziranog na izvorištima sumporne vode koja doseže nevjerojatnih više od 90 stupnjeva, što se mjeri s jačinom onih u Mađarskoj. Više od tri mjeseca vrsni inženjeri rade na tom projektu koji će javnosti, a prije svega gospodarstvenicima, predočiti za otprilike mjesec dana. Naša istraživanja potvrđuju da je cijela općina na izvorištima tople vode koji još nisu iskorišteni, tvrdi načelnik Josić

Iz Poglavarstva tvrde:
Tvrtke koje su došle, ostvaruju odlično poslovanje
■ Oko stotinu gospodarskih subjekata angažirano je na podizanju kvalitete života općine Domaljevac-Šamac. Zapošljavaju oko 500 djelatnika.
- Svi su važni od najmanjih do najvećih. Pokretačka snaga je na većim, što je razumljivo i teško je izdvojiti sve tvrtke, ali ipak vodeći su Yimor, Koturić-Toni, Turjak, Obnova-promet, MK Compani, L&M Commerce, Termax, Oranica te tvrtke Mirnovec i Interpress koje su došle na naše područje, a ostvaruju odlično poslovanje, tvrde u Poglavarstvu općine

Kulturno blago

HKUD Mladost na smotri folklora u Beču predstavljao BiH
■ Kulturno blago domaljevačkoga područje brižno čuva HKUD Mladost Domaljevac. Koliko to kvalitetno rade, dovoljno govori podatak da su na nedavnoj smotri folklora u Beču predstavljali BiH.
- Zacijelo u javnosti ne bi uspjeli proslijediti toliko informacija građanima o onome što radimo, koliko nam je važno i naše kulturno blago i naslijeđe koje baštinimo od naših baka i djedova a želimo ga ostaviti i našim potomcima. Drago nam je što u Večernjaku nalazimo mjesto za isticanje brojnih pozitivnih vrednota našega područja, zaključuje Branko Kesić, predsjednik Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva Mladost Domaljevac.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi