RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Radili su u Iraku pod granatama, a danas gladuju

Napisano 27.01.2011. 10:25

Bratstvo, Novi Travnik: Bit će pokrenute tužbe protiv Mujezinovića i Heće

Radili su u Iraku pod granatama, a danas gladuju
 
■ Radnici godinama ne primaju plaću. Neki su i umrli a nisu dočekali rješenje radno-pravnog statusa... ■ Ne mogu se premijer i ministar ponašati kao Robin Hood i dijeliti naša sredstva bez kriterija, istaknuo je Šaban Rizvić, direktor BNT Holdinga

Dvije tisuće radnika Bratstva s neriješenim radno-pravnim statusom danas će od 10 do 12 sati blokirati magistralnu cestu kod Okuke u Travniku koja povezuje Sarajevo s Banjom Lukom, Zagrebom i Splitom. Radnici su ogorčeni što njihov novac od iračkog duga Vlada FBiH na prijedlog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije dijeli drugima iako je Parlament FBiH donio odluku da se novac podijeli za uvezivanje radnog staža radnicima koji su ga i zaradili radeći u Iraku. Prema riječima odgovornih iz Bratstva, čak 20 milijuna maraka pripada ovom kombinatu po točno utvrđenim i izvršenim ugovorima u toj zemlji.

Njegovo Visoko obranjeno je našim minobacačima

„Vlada Federacije po treći put vara radnike Bratstva i građane Novog Travnika. Ne može se novac koji su oni zaradili dijeliti drugima, pa čak i privatnim tvrtkama. Kada je trebalo raditi i proizvoditi oružje za obranu BiH, ti radnici su to radili i davali ga besplatno dok su svi drugi naplaćivali svoje. Iz Krivaje nije otišla ni jedna stolica za vojsku a da se nije naplatila", tvrdi načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo koji je stao uz radnike i njihova prava.
On je također jedan od zagovornika da se odmah pokrene kazneni postupak protiv premijera Vlade Mustafe Mujezinovića i federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Vahida Heće.

Šaban Rizvić, direktor holdinga Bratstvo Novi Travnik, ustvrdio je: „Umjesto da se uveže radni staž našim radnicima kojih je oko dvije tisuće, oni uvezuju radni staž KTK Visoko koji s namjenskom proizvodnjom nema veze, odakle je Vahid Hećo. Bratstvo ima još nenaplaćenih dugovanja koja potječu iz Mozambika, Etiopije, Kuvajta i drugih zemalja. Žalosno je da Vlada Federacije BiH nije sravnila i ostala dugovanja sa Beogradom“.

Zanimljivo je napomenuti da je Vlada FBiH još 2. prosinca prošle godine donijela odluku o uplati 43 milijuna KM Zavodu MIO/PIO za uvezivanje radnog staža radnicima. Od ukupnog iznosa koji je Vlada dobila po osnovi iračkog duga čak 20 milijuna maraka pripada radnicima Bratstva iz Novog Travnika koji nisu dobili ni jedan fening.

Najgora metoda

Od nekadašnjeg giganta namjenske i metalne industrije malo je toga ostalo jer je većina tvornica privatizirana najgorom mogućom metodom, javnim upisom dionica, potvrdio je Željko Radoš, direktor Županijske agencije za privatizaciju. Tvornice koje ne rade i obespravljeni radnici rezultat su lošeg rada Vlade FBiH u svim proteklim godinama. Novi Travnik nekad je bio „grad mladosti", a danas je grad u kojem je sve zamrlo, „grad spavaonica“ kako ga već dugo zovu sami novotravničani.

Gordana Ćurčić je radila u Iraku još dok je trajao rat između te zemlje i Irana. - Radili smo pod zračnim uzbunama, sirenama, granatama. Evo već petnaest godina nemamo uvezan radni staž, a naš novac Vlada dijeli drugima. Naši radnici doslovno gladuju, godinama ne primaju plaću, ne mogu djecu školovati. Sami nemaju od čega živjeti. Neki su i umrli a nisu dočekali rješenje svog radno-pravnog statusa, kaže nam Gordana Ćurčić, koja je i zamjenica predsjednika Udruge radnika MMK Bratstvo s neriješenim radno-pravnim statusom.

Danas protest na magistralnom putu

Prije tri dana radnici Bratstva protestirali su pred zgradom Vlade SBK tražeći stopiranje dalje raspodjele sredstava od tzv. „iračkog duga". U jednom momentu su blokirali zgradu Vlade ŽSB ne dozvoljavajući ni ulazak ni izlazak iz zgrade. Za danas u 10 sati radnici su najavili dvosatni mirni protest na magistralnom putu u mjestu Okuka.

MUP ŽSB već je upozorio radnike da neće dozvoliti blokadu magistralnog puta.

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi