RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Greiner Aerospace iz Žepča proizvodi sjedišta za Boeing i Airbus

Napisano 17.06.2018. 23:27

Presvlake i sjedišta kompanije Greiner Aerospace iz Brankovića kod Žepča nalaze se u zrakoplovima najvećih tvrtki na svijetu, piše Večernji list BiH. Kada je 2007. godine Greiner grupacija kupila CarTrim Aircraft, imali su samo jedan cilj, a to je povećanje proizvodnje i osvajanje svjetskog tržišta.

Austrijska kompanija Greiner Aerospace je krajem ožujka 2017. godine postala većinski vlasnik njemačke tvrtke specijalizirane za interijer zrakoplova CarTrim Aircraft te je tako proširila svoje poslovanje na 33 zemlje, a nekada obiteljski posao, danas obavlja više od 10.000 radnika.

U razgovoru za Klix.ba direktor tvrtke Greiner Aerospace u BiH i u Austriji Thomas Danner kazao je kako je Greiner aktivan u pakiranju, namještaju, automobilskoj industriji, medicinskoj tehnologiji, znanosti o životu i industriji ekstruzijskih profila.

- Greiner group je danas velika tvrtka sa sjedištem u 33 zemlje i s više od 10.000 radnika koji prave sjedišta za zrakoplove, a naši rezultati omogućili su nam drugu poziciju u svijetu po proizvodnji - kazao je Danner. Dodao je kako se za sjedište u BiH odlučio jer je CarTrim, koji su kupili 2017. godine, imao iskusne radnike.

- Gospodarstvo u Bosni i Hercegovini je jedan od razloga zašto smo ovdje jer jednostavno morate biti tu gdje je gospodarska situacija dobra za proizvodnju, ali i gdje imate ljude koji znaju uraditi posao kako treba i koji su spremni još učiti - dodao je Danner.

Greiner Aerospace radnike uglavnom zapošljava sa Zavoda za zapošljavanje, a do sada nisu koristili nikakve fondove županijskih, federalnih ili nekih drugih institucija za razvoj kompanije.

Njihova sjedišta izravno ili neizravno preko kupaca završavaju u zrakoplovima Boeinga i Airbusa, a rade s više od 900 klijenata diljem svijeta i pokrivaju blizu 60 posto tržišta svojim proizvodima.

U Brankovićima kod Žepča danas radi više od 200 radnika, a u posljednjih šest mjeseci tvrtka je zabilježila rast zapošljavanja novih radnika za 10 posto mjesečno. Danner je kazao kako im je cilj proširiti proizvodnju, a samim tim i povećati broj zaposlenika.

- U idućih nekoliko mjeseci želimo povećati broj radnika, ali dosta problema imamo pri pronalasku odgovarajućeg kadra. Problem odlaska i mladih i starih iz Bosne i Hercegovine odražava se na naše poslovanje jer je veoma malo kvalitetne radne snage. Tržište raste, samo naš najveći kupac u Europi sa sjedištem u Njemačkoj, predvidio je da će njegova potražnja do kraja godine porasti za 30 posto. Danas mi proizvodimo 7000 dijelova tjedno, a plan nam je da do kraja godine tu brojku povećamo na 10.000 - izjavio je Danner te dodao da je samo ove godine u pogon uloženo pola milijuna KM.

Pogon Greiner Aerospace u Brankovićima kod Žepča vodi tim sastavljen od bh. kadra s višegodišnjim stečenim znanjem, iskustvom i sinergijom koja je došla preuzimanjem vlasništva nad kapitalom. Na kraju razgovora za Klix.ba, Danner je dodao kako im je cilj proširiti ponudu proizvoda i proizvodnju te praviti kompletna sjedišta. - Cilj nam je rasti s tržištem, a ovaj kompleks u Brankovićima ima budućnost. Želimo proširiti posao ovdje i iskoristiti poslovne prilike u svijetu - zaključio je Danner. Grupacija Greiner ove godine slavi 150. obljetnicu osnivanja, a prilikom našeg posjeta, pogone u Brankovićima posjetili su i direktori Greinera iz Kine, SAD-a i drugih zemalja svijeta te su s divljenjem gledali rad zaposlenika koji su uglavnom iz Žepča i okoline.


Nema komentara

Anketa

Ustavi