RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na Vlašiću će se graditi 20 vjetroelektrana

Napisano 16.10.2011. 11:11

Potpisan prvi koncesionarski ugovor za korištenje energije vjetra

Na Vlašiću će se graditi 20 vjetroelektrana

■ U projekte će biti investirano od 100 do 150 milijuna eura
■ Slijedi potpisivanje identičnog ugovora i sa "Elektroprivredom BiH"

U Travniku je potpisan ugovor o koncesiji za 10 eksploatacijskih polja za korištenje energije vjetra do pet megawata na lokalitetu Police na Vlašiću. Ugovor je potpisan između Ministarstva gospodarstva SBŽ i firme „Eberkon“ iz Travnika, koja je u vlasništvu tursko-bosanskog konzorcija.

Ovo je prvi u nizu ugovora kojima se otvara mogućnost korištenja energije vjetra u središnjoj Bosni. Vrlo brzo očekuje se potpisivanje istog ugovora sa „Elektroprivredom BiH“, najavio je Bajro Makić, aktualni premijer SBŽ.

- Za nas je ovo izuzetno važno jer riječ je o konzorciju domaće i strane firme i očekujemo da će u narednim godinama doći do realizacije projekta. Važno je napomenuti da smo na Vlašiću raspisali javni poziv na koji se, pored spomenutih koncesionara, javila i „Elektroprivreda BiH“. Na navedenom području ušli smo u proces za izdavanje dvije koncesije za dva lokaliteta. Na oba lokaliteta previđa se izgradnja po 10 vjetroelektrana do pet megawata. Moguća instalirana snaga na vjetroparku mogla bi iznositi do 100 megawata. Očekivana ulaganja u oba projekta su između 100 i 150 milijuna eura - kazao je premijer Makić.
Ugovor su potpisali Sedžad Milanović, ministar gospodarstva SBŽ i Azem Ejubović, direktor firme „Eberkom“, koju su osnovale članice konzorcija „Energa“ Sarajevo i „Berksan“ Istanbul.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi