RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Livanjska mljekara zainteresirana za otkup ovčjeg i kozjeg mlijeka u Bugojnu

Napisano 31.03.2017. 23:29

U Bugojnu je danas održan sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima otkupa ovčjeg i kozjeg mlijeka s područja te općine.

Otkup bi vršila Mljekara „Eko-sir Puđa“ iz Livna, po uvjetima koje je uzgajivačima ovaca i koza prezentirao vlasnik i direktor te mljekare Tomislav Puđa.

- U našim trgovinama danas možete vidjeti jako puno uvoznih sireva, od kojih je malo ovčjih. I to je jedan od razloga što želimo da se više okrenemo proizvodnji vrhunskih domaćih sireva od ovčjeg i kozjeg mlijeka - kazao je, prenosi Fena.

Zbog toga su, dodao je, mljekari u kojoj se proizvodi čuveni livanjski sir potrebni novi litri ovčjeg i kozjeg mlijeka, koje bugojanski stočari mogu ponuditi u značajnim količinama.

-Mlijeko treba imati ekstra kvalitetu, a našim potencijalnim kooperantima, koji dostignu taj nivo, spremni smo dati i stimulirajuće poticaje - kazao je Puđa.

Po riječima predsjednika Udruge ovčara i kozara općine Bugojno Jusufa Delića, na teritoriji tog grada ovčarstvom i kozarstvom intenzivno se bavi oko osamdeset obitelji.

-Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali mislim da je ovo jedinstvena prilika da naši članovi uđu u projekt otkupa ovčjeg i kozjeg mlijeka koje, kao sirovine, nisu dosad pronalazile kupce u mjeri kakvoj smo željeli - kazao je.

Delić podsjeća da su ranije pokrenute aktivnosti na otvaranju tržnog centra - sirare na lokaciji Golog Brda, te da su za taj projekt interes pokazali predstavnici TIKA-e.

Kako je kazao načelnik Hasan Ajkunić, organiziranje otkupa ovčjeg i kozjeg mlijeka s područja bugojanske općine značilo bi puno za stočare i cijelu lokalnu zajednicu.

-Na dobrom smo putu da pomognemo našim vrijednim ljudima koji skupa imaju oko 10.000 ovaca i koza, što je veliki potencijal. Aktivnosti koje poduzimamo otvaraju, također, šanse za nova upošljavanja - naglasio je Ajkunić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi