RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Livnjaci dobivaju hidro i vjetroelektranu

Napisano 18.04.2010. 23:01

Federalna vlada, na prijedlog resornog ministarstva, odobrila je izgradnju elektroenergetskih objekata na području FBiH u sklopu kojih su odobrene aktivnosti i na dva objekta u Livnu - za crpnu hidroelektranu kod sela Kablići i vjetroelektranu na Borovoj Glavi.

Velika vrijednost

Planirana snaga elektrane u Kablićima, koja bi crpila vode Livanjskog i Glamočkog polja, jeste 52 megavata, a njena investicijska vrijednost je 58,42 miliona eura. Iste snage bila bi i vjetroelektrana na Borovoj Glavi, čija se investicija procjenjuje na skoro 78 miliona eura.

Nosioc aktivnosti na oba projekta bila bi Elektroprivreda (EP) HZHB, na kojoj je zadatak da obavi i pripreme i realizaciju izgradnje, za koje EPHZHB treba načiniti financijski plan. Osim toga, plan je potrebno napraviti i za vjetroelektrane na Poklečanima i Velikoj Vlajni, koje će financirati EPHZHB i čija se vrijednost procjenjuje na 52,72, odnosno 108 miliona eura.

Uz ove projekte u livanjskoj regiji, Federalna vlada odobrila je aktivnosti i na termoelektranama u Bugojnu i Kaknju, hidroelektranama na Sani i vjetroelektranama na Podveležju.

Za sada, zbog neslaganja lokalnih vlasti, Rudnik i Termoelektrana Kongora u Tomislavgradu su na čekanju.

Alternativne lokacije za termoelektranu

Ako ne bude javnog interesa, od tih projekata će se odustati i potražiti alternativna lokacija. Te lokacije, prema nekim najavama, trebale bi biti u donjem Livanjskom polju, ako i Livnjaci prihvate ovu termoelektranu koja bi zapošljavala 800 ljudi.

(avaz)


Nema komentara

Anketa

Ustavi