RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oporavak cijena aluminija na svjetskim burzama

Napisano 12.04.2010. 05:11
aluminij ingoti

Najvažnija industrija u Hercegovini ponovno u punom zamahu.

Najvažnija industrija u Hercegovini, aluminijska (proizvodnja i prerada aluminija), bila je pogođena padom potražnje za ovim obojenim metalom na svjetskim tržištima.

Vrtoglavi pad potražnje (uslijed pada automobilske i avio industrije te građevinarstva, koji su glavni potrošači aluminija) u jednom trenutku srušilo je cijenu "bijelog metala" na oko 50% predrecesijske, što je teško pogodilo aluminijsku industriju u cijelom svijetu.

Tvornica Aluminij u Mostaru u jednom trenutku je privremeno reducirala proizvodnju, gasivši 64 elektrolitičke ćelije, no prvim znacima oporavka cijena aluminija je ubrzo pokrenula puni kapacitet proizvodnje. Aluminij Mostar se zahvaljujući velikom kapitalu prethodno uloženom u modernizaciju uvrstio među europske proizvođače aluminija koji su uspješno prebrodili i maksimalno amortizirali krizu.

Feal iz Širokog Brijega je nedavno objavio kako je kupio austrijsku kompaniju i preko nje snažno povećao izvoz aluminijskih proizvoda na europsko tržište, čime je nadoknadio pad potražnje u BiH.

Trenutno je cijena aluminija na svjetskim burzama iznad 2300 dolara po toni i gotovo je dostigla nivo iz 2006. i 2007:

(Hercegbosna.org)


Nema komentara

Anketa

Ustavi