RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Livno: Nitko ne želi kupiti “Livtex”

Napisano 19.03.2010. 13:38
livtex livno

Na prvi javni oglas za prodaju pokretne i nepokretne imovine stečajnog dužnika – Tvornice  vunenih tkanina “Livteks” u Livnu nije stigla nijedna ponuda kupaca, a razlog je, vjerovatno, visoka početna cijena imovine čija je vrijednost procijenjena na 10.899.000 KM, potvrdio je predsjednik Sindikata radnika ovog poduzeća Frano Zoroja.

Zoroja je rekao novinarima da će stečajni upravnik “Livteksa” Osman Džaferović, nakon neuspješne prve prodaje, podnijeti izvještaj Skupštini povjerilaca poduzeća u stečaju, a zatim će u roku od 15 dana biti objavljen drugi oglas za prodaju na kome će početna cijena imovine biti smanjena za 30 do 40 posto.

“Ako ni na drugom oglasu ne bude kupaca, objavljuje se treći oglas sa ukupnom cijenom koja neće biti veća od pet miliona maraka, a ako ni tada ne bude zainteresovanih vjerovatno će se pristupiti parcijalnoj, odnosno pojedinačnoj prodaji imovine”, pojasnio je Zoroja.

Predsjednik Sindikata radnika “Livteksa” rekao je da ukupne obaveze ovog poduzeća iznose 8.255.000 KM, od čega obaveze prema radnicima iznose 1,2 miliona maraka, a obaveze za penziono-invalidsko osiguranje 1.165.000 KM.

Zbog neizmirenih obaveza, blokade računa i nemogućnosti pokretanja proizvodnje, “Livteks” nije aktivan od 2007. godine, pa je u junu prošle godine pred Općinskim sudom u Livnu otvoren stečajni postupak.

Prodaja imovine znači da se, nakon 53 godine, gasi jedina tvornica vunenih tkanina u BiH koja je prije rata zapošljavala oko 800, a nakon rata oko 150 radnika.

(bih-x.info)


Nema komentara

Anketa

Ustavi