RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljekobiljem s planinskih vrhova liječi čak i psorijazu

Napisano 19.05.2011. 10:04

Ljekobiljem s planinskih vrhova liječi čak i psorijazu

Milka ne sjedi prekriženih ruku nego s prvim svitanjem i sunčevim zrakama obilazi već dobro poznata mjesta na kojima rastu pojedine travke za lijek

Milka Matešić iz naselje Ozimice 1 u Ulici bosanskih kraljeva u Bihaću nastavila je dugogodišnju tradiciju svoje bake Milke u liječenju različitih oboljenja.

Vlastita proizvodnja

Godinama to Milka vrlo uspješno čini pa smo je tragom te priče i posjetili. Milka spada među rijetke narodne liječnike koji liječe ekolijekovima, koje spravlja bez bilo kakvih primjesa, i sve iz vlastite proizvodnje, s požutjelih zapisa svoje bake Milke. Sve o ljekovitome bilju Milku je naučila njezina baka, koja joj je ostavila u nasljedstvo znanje i tajne pojedinih trava koje liječe pojedine bolesti. Da kroz svoj život pomaže ljudima, pokazala je to dosad nebrojeno puta. Narodnim lijekovima spravljenim od različitih ljekovitih trava uspješno liječi gotovo neizlječiva kožna oboljenja. Ljekovite trave pronalazi na okolnim najvišim planinskim visovima, Plješivici i njezinim obroncima, na Grmeču, pa sve do Bosanskoga Petrovca.

Kažu kako je priroda najbogatiji i najljepši vrt Božji u kojem čovjek treba samo pronaći sebe, a takvih je malo jer nadohvat ruke nam izrasta zdrav novi život, samo ga treba prepoznati. A to je Milka uistinu prepoznala, i ne sjedi prekriženih ruku nego s prvim svitanjem i sunčevim zrakama obilazi već dobro poznata mjesta na kojima rastu pojedine travke, odnosno lijek za pojedine bolesti. Potvrđuju to i brojne papirne vreće pune ljekovitoga bilja.

- Već desetljećima tradicionalno proizvodim razne masti, kreme, čajeve i niz ostalih preparata. Moje kreme i masti su posebno uspješne u slučajevima kad nije bilo nikakve pomoći medikamenata proizvedenih u farmaceutskim tvrtkama, a posebno u slučajevima liječenja psorijaze, raznih alergija koje imaju za posljedice mnogostruke promjene na koži pacijenata, objasnila nam je Milka Matešić.

Kreme protiv poteškoća

U slučaju psorijaze najbolje je, kaže Milka, početi liječenje odmah jer je tada uspješnost izlječenja vrlo žurna i učinkovita. Ipak, gotovo da i ne znam slučaj kad je nisam uspjela izliječiti. Proizvodi i kreme protiv raznih tegoba izazvanim išijasom, rješava trajno i tegobe reumatskih oboljenja. Ovo je tek jedan dio, a ima i lijekova i za ostale bolesti, kaže Milka.

Želi proizvesti kreme koje bi bile domaći proizvod
■ Za preparate koje je Milka pripremila od ljekovitoga bilja zainteresirane su farmaceutske tvrtke uglavnom izvan BiH.
- Na poziv mojih pacijenata nedavno sam boravila u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Posebno mi je želja da svoje lijekove, pogotovo ove protiv psorijaze, proizvedem u nas kako bih pomogla onima kojima je ovaj lijek potreban, ali da se on ne smatra uvoznim što bi kasnije bio ograničavajući čimbenik.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi