RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kraj višegodišnjeg projekta izgradnje ceste Kreševo -Tarčin neizvjestan

Napisano 10.05.2011. 09:11

Kreševo - Tvrtka Bucomerc blokirala projekt

Kraj višegodišnjeg projekta izgradnje ceste Kreševo -Tarčin neizvjestan

Cesta koja će Kreševljacima putovanje do Hercegovine i dalje prema RH skratiti za 40 km drži se značajnom

Kraj prije desetak godina započetog projekta izgradnje ceste Kreševo - Tarčin još se ne nazire. Cesta koja će Kreševljacima putovanje do Hercegovine i dalje prema Hrvatskoj skratiti za 40-ak kilometara, po mnogima, najznačajniji je projekt cestovne infrastrukture u Kreševu nakon rata. Ipak, Kreševljacima se nikako ne da završiti dionicu dugu 16 kilometara, a problemi su posebno učestali u posljednje vrijeme.

Raspisan natječaj

- Najprije smo dobili informaciju da nam je nova Vlada FBiH povukla pola milijuna maraka koje je za ovaj projekt odobrila bivša Vlada. Kada se ispostavilo da to ipak ne može biti urađeno, raspisali smo natječaj za asfaltiranje 800 metara ceste za koje smo osigurali još 300 tisuća maraka. Međutim, poduzeće Bucomerc iz Kiseljaka žalilo se na proceduru izbora izvođača. Oni nam nisu bili povoljni i zato ih nismo odabrali. Ipak, morat ćemo sačekati da se ovaj problem riješi kako bismo krenuli s radovima, a kad će to biti, ne zna se, kaže Mato Barišić, načelnik općine Kreševo. Kako doznajemo, čelnicima Bucomerca i ovaj put jednostavno je bilo neshvatljivo da netko drugi može imati bolju ponudu, pa prilikom otvaranja ponuda umalo nije došlo do incidenta. Ponuda Bucomerca bila je tek treća i za oko 10 tisuća maraka skuplja od najbolje ponude, one koju je dalo poduzeće Orman.

Nedostaje novac

Tvrtki Bucomerc ovo nije prvi put da se žali na proceduru izbora najboljeg izvođača iako je njihova ponuda znatno nepovoljnija u odnosu na konkurenciju. Uz 300 tisuća maraka koje su do daljnjeg blokirane zbog žalbe Bucomerca, općina Kreševo s pola milijuna maraka koje im je odobrila bivša Vlada FBiH planira završiti još 1,2 kilometra ceste. Kada potroše 800 tisuća maraka koje trenutačno imaju na raspolaganju, ostaje im još oko dva kilometra ceste... Novac za dovršetak projekta još nemamo. Nadam se da ćemo ga nekako namaknuti kako bismo konačno završili izgradnju i asfaltiranje ceste, kaže načelnik Mato Barišić.
 
Prometnica
Kreševljaci bi do Sarajeva kraće putovali
■ Gradnja prometnice Kreševo - Tarčin u početku se spominjala kao preduvjet eliminiranja prometne izoliranosti Kreševa.
No, Kreševo već godinama nije prometno "slijepo crijevo", točnije otkako je izgrađena cesta preko Han Ivice prema Lepenici. Ova je prometnica, Kreševo - Tarčin, na kojoj je ostalo još oko kilometar i pol neasfaltirane ceste, Kreševljacima skratila put prema Sarajevu, a nadaju se kako će im konačno i put prema Hercegovini i dalje prema Republici Hrvatskoj biti kraći za 40-ak kilometara.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi