RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Loša privatizacija prijeti gašenju Vatrostalne u Busovači

Napisano 15.06.2010. 09:50

Tržišta imamo, stručnog kadra također. Ne zaustavi li se propadanje poduzeća, izgubit ćemo tržište, kaže Jurić

Poduzeće Vatrostalna, za proizvodnju zrnnastog vatrostalnog materijala, prije rata je s oko 500 zaposlenih bilo nositelj gospodarskog razvitka Busovače.

Dvije tvrtke

Nakon ratnog prekida proizvodnja je pokrenuta 1997. kada ju je 38 % državnog kapitala privatizirala tvrtka iz RH Samoborka. Sedam godina kasnije Kamen sirač, također hrvatsko poduzeće, kupilo je preostalih 62 % društvenog kapitala pa su napravljene dvije tvrtke Samoborka Vatrostalna i Vatrostalna. Sindikalisti kažu da s okončanjem privatizacije Vatrostalna počinje propadati. - Oko 70 radnika oba poduzeća nekoliko mjeseci nije primilo plaću a doprinosi za zdravstveno i mirovinsko nisu nam uplaćeni od 2008., 20 mjeseci te smo ostali bez zdravstvene zaštite - kaže Nenad Marić, predsjednik sindikata. Radnici koji štrajkaju već nekoliko mjeseci, krive nove vlasnike i Agenciju za privatizaciju SB županije koja, kažu, odbija revidirati ugovore, provjeriti ispunjavaju li novi vlasnici preuzete obveze.

Nema ulaganja

- Nikakvih ulaganja na koja su se obvezali ugovorom o privatizaciji nije bilo. Iz poduzeća je dosad izvučeno milijun i pol KM, a plan je bio podići hipotekarni kredit od 7 mil. KM. Nakon ostavke direktora Nikole Grubešića u ožujku, vlasnici su za novog imenovali Nikolu Papa koji nije dobio odobrenje za rad u BiH i to je sve što su vlasnici poduzeli u posljednje vrijeme - pojašnjava Zoran Jurić, dopredsjednik Sindikata radnika.
- Radili smo s velikim poduzećima poput mostarskog Aluminija. Tržišta imamo i stručni kadar. No, ne zaustavi li se propadanje poduzeća, izgubit ćemo tržište i onda nas više nikakva ulaganja neće podići na noge - kaže Jurić. Zahtjev za poništenjem ugovora o privatizaciji sindikati su poslali na više adresa.../VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi