RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mnogi preživljavaju od branja šumskih plodova

Napisano 25.03.2012. 12:14

Uskoplje/Gornji Vakuf - Gospodarstvo na niskim granama

Mnogi preživljavaju od branja šumskih plodova

Načelnik općine Sead Čaušević ističe da je primarni zadatak stvaranje ambijenta za privlačenje investitora kako stranih tako i domaćih

Uskoplje/Gornji Vakuf je mali grad u Središnjoj Bosni koji je okružen sa dvije planinske ljepotice, Radušom i Vranicom, bogat rijekama, rudama i drugim prirodnim bogatstvima.
Stanje u ovoj općini kada je u pitanju gospodarstvo kao i u cijeloj državi nije dobro. No, stanovnici ovog pitomog gradića su navikli da se bore za sebe i svoju obitelj. Veliki broj stanovnika ovog grada željno iščekuje vrijeme kada počinje branje šumskih jagoda, borovnica i drugih plodova koji za veliki broj stanovnika ove općine znači egzistenciju.

Izmirivanje obveza

U posljednjim godinama primjetna je ekspanzija u uzgoju malina. Jedan od onih koji su od početka u ovom poslu Senad Crnica ističe da je početak bio težak.
- Mi koji smo prvi krenuli u uzgoj malina, nismo znali u što se upuštamo, ali smo preuzevši rizik i naoružani voljom za bijeg od besparice odlučno krenuli u ovaj posao – ističe Crnica.
Danas gotovo u svakom naselju postoji nekoliko uzgajivača maline što je prošle godine izazvalo i pad njene otkupne cijene. Ukupno je zasađeno oko 30 hektara maline.
Kada je u pitanju politička situacija u Uskoplju/Gornjem Vakufu može se reći da je stabilna. Za razliku od drugih općina u državi, proračuna se usvaja na vrijeme, te se obveze redovno izmiruju.

Privući investitore

Zadnjih godina se intenzivno ulaže u infrastrukturu. Načelnik općine Sead Čaušević ističe kako je primarni zadatak stvaranje ambijenta za privlačenje investitora, kako stranih tako i domaćih.
S tim ciljem krenulo se u izgradnju industrijske zone Batuški lug kao i redovno upoznavanje potencijalnih investitora sa resursima kojima raspolaže općina.
U protekle tri godine uloženo je oko šest milijuna KM u javnu infrastrukturu a istim tempom će se nastaviti i u budućnosti.
Uskoplje/Gornji Vakuf je početkom ove godine dobio i novu zgradu Policijske postaje, a u izgradnji je zgrada Općine.
Također, prethodnih godina se otpočelo sa izgradnjom sportske dvorane čiji se nastavak izgradnje očekuje u 2012. 

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi