RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posavska sedla za američke kauboje

Napisano 26.03.2012. 10:43

Luksuzni proizvodi – Većina sedla iz Posavine završi u Coloradu

U Orašju već šest godina proizvode sedla koja idu na američko tržište

■ Posavska sedla za američke kauboje
■ Godišnje ih proizvedu 1.000 komada, a cijena jednog dostiže i 2.000 eura

Čak niti najveći sanjar i zaljubljenik kaubojaca, posavski glumac Ivo Gregurević nije mogao zamisliti da će se upravo u njegovoj rodnoj Posavini proizvoditi sedla za američke kauboje. Upravo to se događa već šest godina u Orašju, upravo na području gdje su konji nekada bili glavni ekonomski oslonac svih dobrostojećih, pa i siromašnijih obitelji.

Luksuzna sedla

To je područje njemačka tvrtka JD Saddlery Rolanda Durra odabrala za sjedište jedine u BiH (i na većem dijelu Europe) za proizvodnju sedla. Posebnost je što proizvodnja ide za američko tržište. Sedla koja proizvodi JD Saddlery u Orašju nisu prosječna sedla za konje već luksuzna, visoko zahtjevna za izradu, čija cijena po jednom komadu doseže vrtoglavih 2.000 eura. Uspijevaju ih na godinu proizvesti oko 1.000 sedala.

- U Orašje je ova tvrtka došla 2006. s namjerom da ispitaju mogu li se i u BiH proizvoditi sedla. Danas možemo kazati da smo uspješno apsolvirali sve tajne dobro urađenog sedla koji podliježe visokim standardima koji ne poznaje improvizaciju već visoko profesionalnu normu i kvalitetu. Tvrdim da su naši radnici po tome koliko dobro i savjesno obavljaju posao, najbolji u svijetu. To upravo dokazuju u ovoj maloj tvrtki. Jedino se mora raditi stručno, a toga ne bi bilo bez edukacije kroz koju je prošlo svih 11 uposlenika. Tečajevi u inozemstvu bila su nužnost kako bi naučili tajne vrhunske proizvodnje koja ne trpi improvizacije. Po nekoliko mjeseci u Orašje su dolazili stručnjaci iz inozemstva da podučavaju radnike, kaže direktor tvrtke Ivo Mijić. Mala i stručna ekipa Saddlery Orašja uigrana je, posao ide „kao na traci“ jer svatko zna točno što raditi. Zadovoljni su i plaćom od oko 1.000 KM.

Potrebna strpljivost

Ne žale se što je posao zahtjevan.
- Sve se radi ručno, potrebna je strpljivost i umješnost, kaže nam uz rad ne prekidajući ga ni za trenutak Katica Kobaš, jedna od tri zaposlene žene. Direktor Mijić za njih ima samo riječi hvale. Ne zaostaju od muških u poslu, kaže Mijić, dapače možda su čak i umješnije u poslu.
- Sedla su zahtjevni proizvodi a i tehnologija proizvodnje je komplicirana, pojašnjava nam direktor.

Kako većina posavskih sedala završi u američkoj državi Colorado očito je to najbolja potvrda da su posavska sedla najudobnija za američke kauboje. Istodobno, uspješnost oraške tvrtke dokaz je da posavski radnici po kvaliteti rada i proizvoda koji izlaze iz njihovih ruku, ni malo ne zaostaju za europskim standardima.
- Potrebna je samo dobra organizacija i adekvatna nagrada, a rezultat ne može izostati, zaključuje Mijić.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi