RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje: Hotel Ataše pretvoren u Centar za poduzetništvo

Napisano 12.02.2011. 10:14

U općini Orašje je u tijeku rekonstrukcija objekta bivšeg motela "Ataše" gdje će biti smješten budući Centar za poduzetništvo, čija će namjena biti podrška razvoju privatne poslovne inicijative u ovoj općini.

Rekonstrukciju budućeg poduzetničkog centra koji se nalazi u blizini Graničnog prijelaza Orašje financiraju Regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH – Nerda, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Vlada Posavske županije, UNDP-ov projekat Integrated Local Development Project (ILDP) i Općina Orašje. Za izvođača radova odabrana je tvrtka L&M Commerce iz Domaljevca, sa kojom je potpisan ugovor vrijedan 338.036 KM.

Mato Mikić, stručni suradnik za pripremu i vođenje projekata u Službi za gospodarstvo i infrastrukturu, potvrdio je, da se usporedno sa završnim radovima na vanjskom uređenju, provodi i proces registracije Centra za poduzetništvo, čiji će osnivač biti općina Orašje.

Prizemlje objekta namijenjeno je za zakup, dok će na prvom katu biti smještene prostorije Centra. Zamisao je bila da se stvore uvjeti i za osnivanje poslovnog inkubatora, no ta odluka još nije do kraja definirana.

"Prema ugovoru, imamo obvezu da do 01. lipnja 2011. godine stavimo objekt u funkciju. U drugoj fazi radova predstoje nam grubi građevinski radovi u prizemlju, opremanje devet uredskih prostorija koje će koristiti budući Centar", ističe Mikić.

Nakon obnavljanja objekta općina Orašje će prizemlje s terasom dati u zakup putem javnog natječaja zainteresiranim ponuđačima koji se bave ugostiteljskom ili trgovinskom djelatnosti, a prostorije na katu zgrade, sukladno odluci usvojenoj na Općinskom vijeću Orašje, koristit će se za poslovne prostore u kojima će biti smješten i Centar za poduzetništvo.

Mikić je naglasio da je osnovni cilj osnivanja Centra pomoć malim i srednjim poduzećima sa područja Orašja u pripremi projekata koji će služiti jačanju njihovih kapaciteta.

"Osnivanjem centra želimo našim poduzetnicima, ali i fizičkim osobama približiti informacije o mogućim modelima podrške i poticajima kako od različitih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, tako i do različitih domaćih i stranih donatora. Želja nam je surađivati sa kompanijama kako bi što bolje iskoristili trenutno dostupnu IPA komponentu EU fondova, ali i svih ostalih fondova koji će nam se u budućnosti naći na raspolaganju", navodi on.

Centar će također imati važnu ulogu u promoviranju i privlačenje novih investitora u poduzetničkoj zoni "Dusine", koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg Centra.

 

hercegbosna.org/e-kapija


Nema komentara

Anketa

Ustavi