RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sve više poljoprivrednika bavi se organskom proizvodnjom

Napisano 13.02.2011. 09:59

NOVI TRAVNIK - Skupština Saveza udruga i asocijacija „Organsko u FBiH"

Sve više poljoprivrednika bavi se organskom proizvodnjom

■ Savez okuplja 49 udruga i broji oko 6.000 članova ■ Cilj je da sa ovih prostora više u izvoz ne idu sirovine, nego gotovi proizvodi, kaže Ibrahim Jukan

Organska proizvodnja u Federaciji BiH, ali i u cijeloj BiH, doživljava pravu ekspanziju. Da je tako potvrdila je i redovna skupština Saveza udruga i asocijacija organskih proizvođača „Organsko u FBiH", koja je održana u Novom Travniku.

Sve veći je broj poljoprivrednih proizvođača koji se odlučuju za proizvodnju organskih proizvoda.
- Savez asocijacija organskih proizvođača okuplja 49 udruga i broji oko 6.000 članova. Samo tijekom prošle godine 104 proizvođača aplicirala su za certifikat, a njih 67 prepoznati su kroz poticaje od države - ističe Sejad Herceg, predsjednik Saveza „Organsko u FBiH".

Pčelar Anto Bošnjak iz Ljubuškog, jedan od članova Upravnog odbora Saveza, u organskoj proizvodnji vidio je veliku šansu i u tijeku je proces certifikacije njegove proizvodnje.
- Bavim se pčelarstvom, a član sam Asocijacije već nekoliko godina, od kada je i pokrenuta. Proizvodnja meda na organski način znači proizvodnju bez sredstava za tretiranje. Dakle, koriste se sredstva koja su propisali EU i naša Asocijacija - govori Bošnjak.

Organska proizvodnja najveću ekspanziju doživljava na području ŽSB, a širi se i na cijelu BiH. Ibrahim Jukan, jedan od osnivača Saveza ,,Organsko u FBiH", smatra da je potrebno još raditi kako bi proizvođači organske hrane i njihovi proizvodi bili prepoznati.

- Mislim da nema veće šanse za razvoj u BiH od proizvodnje zdrave hrane. Naš cilj je da sa ovih prostora više u izvoz ne idu sirovine, nego gotovi proizvodi – ističe Jukan. .


■ Otvaranje novih radnih mjesta
U organskoj proizvodnji odlično funkcionira i suradnja sa proizvođačima iz drugog entiteta

- Ovdje imamo proizvođače iz Distrikta Brčko i RS koji su članovi Asocijacije iz ŽSB i članovi Saveza. Možemo reći da okupljamo proizvođače iz cijele BiH. Kada postanemo partner vlasti, uspjeh je neminovan. Kroz naš indirektni rad otvoreno je na stotine novih radnih mjesta. Konkretno, ja na osam dunuma imam četiri zaposlena - navodi Sejad Herceg, predsjednik Saveza.

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi