RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje: Nevrijeme uništilo poljoprivredne usjeve

Napisano 24.06.2017. 23:16

Nakon iznimno toplog i sparnog dana u kojem se temperatura penjala i do 34 stupnja celzija, u noćnim satima općinu Orašje zahvatilo je olujno nevrijeme koje je čupalo i drveće. Led veličine oraha prouzročio je velike štete poljoprivrednicima, osobito povrtlarima iz Boka i Oštre Luke. Kako se u zapadnom dijelu općine Orašje osobito bave povrtlarstvom i to onom proizvodnjom koja je sada u tijeku ili tek trebaju ubrati plodove, šteta je ogromna i mjeri se u stotinama tisuća maraka. Plastenici su kod mnogih otkriveni olujnim vjetrom, a pod njima plodove paprike, rajčice i krastavaca dokrajčio je udar leda. Teško su stradale i lubenice koje su trebale za desetak dana  na tržište. Osim povrtlarskih kultura, u velikoj mjeri uništene su velike površine pod kukuruzom, sojom i pšenicom, javlja Radio Orašje.

-Do prije dva dana mogli smo se radovati urodu i kvaliteti paprike, paradajza i kupusa, sve je bilo u idealnom stanju. Taman kad smo se ponadali rodnoj godini koja će nas izvući iz krize, udarilo je nevrijeme i sve sravnilo sa zemljom, govore nam ogorčeni posavski poljoprivrednici koji su u ovoj proizvodnji očekivali dobre prinose i prihode za nova ulaganja i ostanak u svom rodnom kraju.

-Koliko je bio jak olujni vjetar  dokazuje i veliko stablo drveta iščupano ispred crkve, kažu nam u Oštroj Luci. Najteže nastradale poljoprivrednike obišao je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. –Štete se tek moraju zbrojiti, no očito je da su ogromne, kratko je prokomentirao Vincetić i sam zabrinut kako pomoći poljoprivrednicima koji su sve uložili u godišnju proizvodnju, a ona je nestala u svega nekoliko sati. Poljoprivrednici su očajni. Cijelu su noć dežurali kako bi spasili plastenike, ali vjetar je bio iznimno jak pa je, kažu, bilo nemoguće popraviti ono što je potrgao. Na parcelama Miroslava Krištića uništene su površine pod lubenicama i pšenicom, a bile su gotovo sazreli. Konstrukcije pod plastenicima pretvorene su u gomile otpada. -Ne znam kako da sve ovo prihvatim, jednostavno nemam riječi kojima bih izrazio svoju bol i patnju. Jedne godine usjeve uništi poplava, druge suša, ovaj put led i oluja, katastrofa, s tugom govori Miroslav Krištić poljoprivredni proizvođač iz Boka kraj Orašja i navodi, – Lubenica je bila za branje za 15-ak dana, a sad je sve uništeno. Na drugim parcelama je teško stradao kukuruz, oko 6 ha, zatim kupus i paprika. Pšenica je bila gotovo zrela, međutim i tamo je vjetar sve bacio na zemlju. Uništene su konstrukcije u plastenicima, stradao motor za navodnjavanje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi