RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Smilje zrelo, a otkup nije počeo

Napisano 23.06.2017. 23:44

Premda je smilje, koje se tradicionalno bere oko Ivandana, već sazrelo za berbu, te narednih dana može samo gubiti na težini, otkup nije počeo i otkupna cijena se još uvijek ne zna.

Ona je negdje u rasponu između minimalnih marku i pol koliko nude pojedine destilerije u istočnoj Hercegovini, te 3 marke – kojima se nadaju mali proizvođači. Destilerije u zapadnoj Hercegovini još javno ne spominju cijenu otkupa. Izgledno je da će smiljari živjeti u neizvjesnosti sve do zadnjeg trenutka, odnosno do početka žetve.

Otkup nije počeo

Neki ne strahuju, jer su se već davno upisali za otkup, drugi obijaju vrata destilerija u nadi da će ih neko ugurati na spisak. U nekoliko hercegovačkih destilerija potvrdili su nam da otkup nije počeo, a trebao bi sljedeći tjedan.

U čitlučkoj Destileriji Brotnjo kažu nam da bi otkup trebao početi iza nedjelje, dok se oko cijene nisu još usuglasili. No navode da ne bi trebala biti ispod dvije marke. U ljubuškom Roingu također još ne otkupljuju smilje, i trenutačno ne znaju hoće li ga uopće i otkupljivati. Ističu da imaju svoga smilja dovoljno da bi zadovoljili potrebe, budući da su ostali vez velikog kupca, koji se sada namiruje u Hrvatskoj. Baš kao ni u Ljubuškom otkup nije počeo ni u Trebinju. Radovan Anđelić, vlasnik tvrtke Anđelić iz Trebinja koja se bavi otkupom smilja kaže da otkup nije počeo, te da čeka ponudu kupaca, kako bi mogli odrediti cijenu.

„Ovdje nije pitanje cijene smilja, nego prodaje ulja“, ističe Anđelić dodavši da on srećom nema neprodanog ulja, kao destilerije u zapadnoj Hercegovini. Čuo je za sastanak smiljara u Zvirovićima, gdje je spominjano da ovaj tjedan dolazi kupac, zahvaljujući kojemu će se cijene zadržati iznad 3 marke. Anđelić poručuje da će, ukoliko to bude slučaj, pa taj ‘mesija’ dođe on svoje smilje dovesti u zapadnu Hercegovinu.

Podsjetimo, u Zvirovićima je u nedjelju održana osnivačka skupština klastera “Malih proizvođača smilja”, gdje se okupilo oko 250 malih proizvođača. Slavko Andačić obraćajući se prisutnima je kazao da su dobili obećanja od jednog svjetskog otkupljivača eteričnih ulja, čiji bi predstavnik trebao u Hercegovinu doći u ovom tjednu te je iznio podatak da će se  zaštiti prošlogodišnje cijene smilja, dakle od 3-3,3 KM po kilogramu.

Pitanje Džuburu

Anđelić poručuje da je uz neprodano ulje, problem i forsiranje priče o smilju. U tom kontekstu postavio je pitanje dekanu na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru Ahmedu Džuburu koji ujedno obnaša dužnost i potpredsjednika Grupacije smiljara. „Pitam se zašto jedan agronom dale komercijalne savjete? Ovdje je prije godinu dana pričao da se tržište ne može prezasititi“, podsjeća Anđelić na izjave „da je cijela Hercegovina pod smiljem, to ne bi odgovorilo na potrebe tržišta“. Samo godinu dana nakon toga, na tržištu od smilja bolje kotiraju kavade, koje su se donedavno prodavale pod dvije marke. Tragedija će, smatra Anđelić, biti mali proizvođači. Obitelji s jednim ili nijednim zaposlenim koje su u smilju vidjele spas na kućnom pragu, piše Dnevni list.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi