RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plinofikacija - Otpora prolasku plinovoda kroz Busovaču nema

Napisano 08.06.2011. 08:30

Plinofikacija - Otpora prolasku plinovoda kroz Busovaču nema
 
Prolazak plinovoda najznačajniji projekt

■ Busovljaci vjeruju da će plinovod ubrzati gospodarski razvoj općine čije je gospodarstvo zbog iznimno loše privatizacije nakon rata na koljenima
■ Općinske vlasti spremne su odraditi svoj dio posla u ovom projektu

Za razliku od Viteza gdje postoji otpor izgradnji trase regionalnog plinovoda Zenica - Travnik jer trasa prolazi kroz naselja tri viteške mjesne zajednice - Gaćice, Krušćicu i Bilu, u Busovači je ovaj projekt podržan.

Najznačajniji projekt

Busovljaci ga smatraju najznačajnijim poslijeratnim projektom te vjeruju da će ubrzati gospodarski razvitak ove općine čije je gospodarstvo zbog loše privatizacije na koljenima, a stopa nezaposlenosti dosegnula je alarmantnih 63 posto.

"Općinsko vijeće je, sukladno Zakonu o koncesijama Srednjobosanske županije, dalo suglasnost o pristupanju proceduri dodjele koncesije. Prije toga održali smo javnu raspravu na kojoj smo građanima predstavili Studiju ekonomske opravdanosti dodjele koncesije", kaže Mladenko Čavara, predsjednik Općinskog vijeća Busovače.

Podsjetimo, javne rasprave na kojoj su se Vitežani također trebali izjasniti o trasi plinovoda kroz ovu općinu nije bilo te su mještani naselja kroz koja prolazi plinovod odlučili tužiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine koja je takav projekt odobrila, odnosno proglasila ga projektom od javnog interesa.

Realizacija projekta

Kako u Busovači trasa plinovoda ne prolazi kroz naseljena mjesta, žiteljima ove općine ostaje samo poželjeti da se projekt u što skorije vrijeme i realizira.
„Mi od ovog projekta očekujemo ubrzanje gospodarskog razvitka. Dobit ćemo jeftin, ekološki prihvatljiv i pouzdan energent i nadam se, rasteretiti cestu kojom se trenutačno svakodnevno prevozi kruta i tekuća goriva. Za nas je ovo najznačajniji poslijeratni projekt", pojašnjava Čavara. Prema njegovim riječima, općinske vlasti spremne su odraditi svoj dio obveza kako bi trasa plinovoda prošla kroz ovu općinu i osigurala mještanima i vlasnicima poduzeća ovaj energent.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi