RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poduzeće TOM Uskoplje cijeli svoj prihod ostvaruje na stranom tržištu

Napisano 02.03.2011. 10:24
Poduzeće TOM

Možete li zamisliti radnika koji pjevušeći odlazi na posao i isto tako zadovoljan vraća se s posla. Njegova plaća nikada ne kasni, a poslodavac ga ne zakida ni za jedan fening. Dapače, plati mu i prekovremeni rad, a također i sve poreze i doprinose na puni iznos plaće. Ne nije to utopija, to je stvarnost, a vlasnik i direktor poduzeća TOM Niko Budimir samo je u nekoliko navrata pokušao poslovati s domaćim javnim poduzećima i nije dobio poslove jer nije htio davati mito. Cjelokupni prihod ostvari na inozemnom tržištu od Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Švedske, Brazila...

Prepoznati u svijetu

-Nema tu nekih velikih tajni. Kvaliteta izvedenih radova, rokovi i cijena naši su glavni aduti u poslovanju i ugovaranju poslova u inozemstvu. Radnici TOM-a, bilo da je riječ o ovim u Uskoplju, kao i onima koje imamo u inozemstvu, rade po europskim standardima. Prošli su obuke, specijalizacije i imaju sve potrebne ateste i certifikate za rad i najzahtjevnijih poslova. Mi proizvodimo ekološka postrojenja, visokoreglana skladišta, čelične konstrukcije za sportske objekte, trgovačke centre, industrijske i poslovne objekte. Našu kvalitetu prepoznali su u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Brazilu, Švedskoj, ali ne i u BiH.

Zadovoljni radnici

Pokušali smo u više navrata konkurirati na javnim tenderima za poslove, međutim kada sam vidio kakve sve podvale čine, odustao sam. Hvala Bogu da više ne moram prolaziti kroz te administrativne i korumpirane procese. Naše poslove u EU-u drugi cijene i zovu nas. Nama se čak nude i mnoge njemačke tvrtke da nam budu kooperanti. Samo kvalitetom radova, rokovima i cijenom izborili smo svoje mjesto na veoma zahtjevnom euro tržištu - kaže Niko Budimir, većinski vlasnik poduzeća TOM. Dok smo s Nikom obilazili proizvodnju nakon dugo vremena vidio sam radnike kako sa zadovoljstvom obavljaju svoje poslove.

Nema sjedenja ni prekriženih ruku. Kao pčelice rade na metalnim konstrukcijama. Niko je morao čak zakupiti 50 dunuma prostora uz svoje proizvodne hale kako bi uskladištio gotovu robu koja će brzo u zemlje EU-a na ugrađivanje. - Vjerovali ili ne, mi i čelik uvozimo iz Njemačke. Našim znanjem ga oplemenjujemo i ponovno vraćamo i ugrađujemo u sportske objekte, trgovačke centre, ekološka postrojenja. U BiH se ne proizvodi čelik za velike konstrukcije. Kod nas se proizvodi samo tzv. betonsko željezo, armatura za beton i armaturne mreže.
I pored takvih uvjeta mi uspijevamo na inozemnom tržištu. Naši radnici koji rade na gradilištima u inozemstvu zarađuju između 2,5 i 3,5 tisuće eura. Za godinu dvije mogu uštedjeti za izgradnju kuće, kupovinu stanova što već čine. To je motiv zbog kojeg vrijedi raditi i zapošljavati mlade i obrazovane ljude - govori Niko Budimir. Pored proizvodnje Niko razvija i turizam. Na Raduši gradi rekreacijski sportski centar. Već su urađene tri ski-lifta i dva motela.

Na preko 1700 metara iznad mora sve to radi i gradi bez kredita. Poduzeće TOM godišnje više plati poreza državi BiH u kojoj ne može dobiti posao nego sve tvrtke općine Bugojno.

Večernji


Nema komentara

Anketa

Ustavi