RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posavina - Počeo godišnji posao svinjokolje u posavskim obiteljima

Napisano 25.11.2011. 10:50

Posavina - Počeo godišnji posao svinjokolje u posavskim obiteljima

Miris kulena, čvaraka, sarme i kolača - po kućanstvu pripremi se u prosjeku pola tone mesa
 
Priprema mesa zahtijeva spretnost, brzinu i stručnost, Mato Živković specijalist je za topljenje ukusnih čvaraka

Svinjokolja u posavskim obiteljima je posao za koji se priprema godinu dana, a kada dođe vrijeme za posao i minusi dozvole obradu mesa na otvorenome, priprema se cijeli ceremonijal.

Delicije

U deveteročlanoj obitelji Marijana Živkovića iz Kostrča četiri su naraštaja, no svima je zajedničko - raduju se godišnjem poslu svinjokolje. Iako je to velik, pa i težak posao, ujedno je i društveni događaj koji okupi rodbinu, prijatelje pa se nerijetko ostane do dugo u noć. U prosjeku obitelj pripremi oko pola tone mesa za sušenje u vidu kobasica, pršuta, kulena, švargle, kulenovih seka i ostalih delicija. Kada se svinjokolja planira, točno se zna tko je za koji posao zadužen. Zet Nikola Mijatović je šef cijelog posla. Za pripravu čvaraka zadužen je 83-godišnji djed Mato.
- Zbog priljeva novih članova obitelji pripremio sam više od tonu mesa. Suhog mesa mora potrajati do iduće svinjokolje, kaže Mato.

Tradicija

Sve prati i spravljanje tradicionalnih jela i kolača koja se pripremaju samo za tu prigodu. U obradi kolača bila je zadužena Ana s prijateljicama i snahama.
- Treba nahraniti radnike, a za pripremu jela koristimo izvorne specijalitete salenjake, krafne, modlice i ostale slastice. Za doručak je gulaš i meso pečeno na krumpiru, u stankama krafne i salenjaci, za večeru sarma i kobasice, kažu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi