RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poticaji poljoprivrednim proizvođačima

Napisano 10.07.2011. 10:04

Iz Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBŽ

Poticaji poljoprivrednim proizvođačima

Obuhvatit će animalnu i biljnu proizvodnju, proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru i organsku proizvodnju

Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Srednjobosanske županije izdalo je naputak za ostvarivanje novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2011. godini. Poticaji u ovoj godini obuhvatit će animalnu i biljnu proizvodnju, proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru i organsku proizvodnju te prvi put subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme.
Pravo na premiju, u iznosu od 100 KM po grlu, za proizvodnju kravljeg mlijeka imaju registrirane farme s najmanje pet muzenih grla. Ove godine nisu planirani poticaji za uzgoj junica i ovaca. Novčana potpora za proizvodnju povrća na otvorenom odnosi se na proizvodnju kupusa i krastavca kornišona a pravo mogu ostvariti proizvođači koji zasiju i proizvedu povrće na najmanjoj površini od 0,1 do 0,5 ha za kornišone i 0,2 do 1 ha za kupus u iznosu 1.000 KM po hektaru.
Bez županijskih poticaja u ovoj godini ostat će proizvođači koji se bave uzgojem malina i žitarica te voćarstvom. U oblasti organske proizvodnje novčanu potporu mogu ostvariti proizvođači koji imaju certifikat od ovlaštene kuće u iznosu od 1.000 KM.
Sa po dvije marke po četvornom metru bit će podržana proizvodnja povrća u zatvorenom prostoru na najmanjoj površini od 100 četvornih metara. Za izgradnju novih plastenika minimalne površine od 50 do 500 četvornih metara poticaj iznosi 10 KM po četvornom metru.
Rok za podnošenje prijava je 30. kolovoz, osim za podizanje novih plastenika i nabavku poljoprivrednih strojeva i oprema, za koje vrijedi rok do 30. listopada.

Pola iznosa za mehanizaciju
Prvi put poticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji obuhvaćena je nabavka poljoprivrednih strojeva i opreme. Pravo na subvenciju imaju sve pravne i fizičke osobe koja od 1. siječnja do 31. listopada ove godine, na domaćem tržištu kupe novu mehanizaciju, priključke i opremu. Visina subvencije iznosi 50 posto od iznosa nabavne cijene, a osnova za obračun će biti ovjerena kopija ili original račun o kupovini. Maksimalni iznos subvencije u ovoj kategoriji iznosi 7.000 KM.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi