RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Novom Travniku otvoreni "Dani maline"

Napisano 08.07.2011. 13:08

U Novom Travniku otvoreni "Dani maline"

Organskom proizvodnjom do novih radnih mjesta

Cilj je umrežiti sve proizvođače iz sektora organske proizvodnje zapadnog Balkana
 
 
Jučer je u Novom Travniku otvoren Peti međunarodni sajam organske proizvodnje i eko-turizma pod nazivom "Dani maline 2011" koji organizira savez Organsko Federacije BiH. Sajam koji je otvorio premijer Srednjobosanske županije Tahir Lendo, okupio je 65 izlagača, te oko dvadesetak proizvođača maline. Među učesnicima sajma i izlagačima su i gosti iz susjednih zemalja - Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Osim uzgajivača organskog voća i povrća, na sajmu su nazočni i proizvođači meda, ljekovitog bilja i drugih ljekovitih preparata, a predstavile su se i turističke zajednice s područja FBiH.

- Ovaj sajam je okupljanje organskih proizvođača iz regije, a sve s ciljem da pošaljemo poruku da poljoprivredna proizvodnja može otvoriti radna mjesta i uposliti ljude i da može biti osnovno zanimanje. U protekloj godini organski proizvođači su indirektno otvorili još više od 50 radnih mjesta. Novi Travnik ove godine pravi i iskorak u umrežavanju organskih proizvođača i uskoro ćemo doći do formiranja prve mreže poljoprivrednih proizvođača na zapadnom Balkanu, a cilj je umrežiti sve proizvođače iz sektora organske proizvodnje sa zapadnog Balkana - kazao je Sejad Herceg, predsjednik saveza Organsko FBiH i predsjednik organizacionog odbora Sajma.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi