RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Produbljuje se jaz između Republike Srpske i Federacije

Napisano 22.12.2009. 16:24

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj je u studenom bila za 4,3 posto veća u odnosu na prethodni mjesec, a u Federaciji BiH je u istom mjesecu zabilježen pad za 6,1 posto u odnosu na listopad tekuće godine.

Promatrajući prvih 11 mjeseci ove godine, industrijska proizvodnja u RS-u je veća za 18,8 posto, a u FBiH manja 11,8 posto u usporedbi sa istim razdobljem prethodne godine. Zanimljivo je, da je navedeni raskorak u ostvarenim rezultatima po entitetima tijekom godine se konstantno produbljivao, da bi na kraju studenog ove godine bio najveći.

Inače, najveći rast u Republici Srpskoj u studenom mjesecu je imala prerađivačka industrija i to u iznosu od 8,6 posto, dok je isti segment industrijske proizvodnje zabilježio najveći pad u Federaciji BiH u iznosu od 8,4 posto.

Za dobre rezultate u ovom mjesecu Republike Srpske najzaslužnije su branše proizvodnje medicinskih, preciznih i optičkih instrumenata, koja je povećala vrijednost za 195 posto i proizvodnja naftnih derivata, koja je ostvarila povećanje od 86,1 posto.

Izašle su i prve procjene o kretanju BDP-a u 2009. godini. Tako prognoze govore, da bi rast BDP-a u stalnim cijenama u Republici Srpskoj mogao biti nulti, odnosno projicirana je realna stagnacija gospodarstva, dok u Federaciji BiH se očekuje realni pad BDP-a u iznosu od 4,5 posto u odnosu na 2008. godinu. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi