RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Proračun veći od prošlogodišnjega

Napisano 09.01.2012. 10:45

Na sjednici OV Žepča usvojen je proračun općine Žepče

Proračun veći od prošlogodišnjega

Plaće i primanja zadržani su na razini 2011. i čine manje od 20 posto od ukupnog proračuna

Na sjednici OV Žepča usvojen je proračun općine Žepče u iznosu od pet milijuna i 740 tisuća KM što je povećanje od 500.000 KM od prošlogodišnjeg koji je iznosio 5 mil. i 265.000 KM. Za njega je glasovalo 20 vijećnika, dok su dva bila suzdržana.

Prijedlog proračuna predstavio je općinski načelnik Mato Zovko koji je naglasio da se ne očekuje realan rast prihoda u 2012. godini te da se u strukturi općinskih prihoda najznačajniji izvor sredstava od 55,3 posto očekuje iz neizravnih poreza.

Planirano povećanje

Za 2012. je planirano povećanje za više od 5 posto u odnosu na ostvarenje prihoda u 2011. Tekuće potpore čine 8,4 posto ukupno planiranih prihoda proračuna za 2012., a u ove prihode ulaze namjenska sredstva za ekologiju u visini od 90.000 KM te sredstva potpore iz Federacije po odluci Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u iznosu od 70.000 KM te Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH za izgradnju Poslovne zone „Polja“ u visini od 80 tisuća KM. Kroz županijske potpore planirano je 120.000 KM, a veći dio novčanih sredstava osiguran je i kroz donacije stranih donatora, za izgradnju Glazbene škole u Žepču te iz sredstava Vlade RH za obnovu ostalih školskih objekata. Novčana sredstva u visini od 124 tisuće eura za kupnju kamiona za odvoz smeća već su odobrene od strane švedske međunarodne razvojne agencije SIDA.

Planirani rashodi

Planirani rashodi približni su visini sredstava iz 2011. Plaće i ostala primanja radnika zadržana su na razini prošlogodišnjih i čine manje od 20 posto od ukupnog proračuna. Na visini prošlogodišnjih su i izdaci za tekuće transfere, koji obuhvaćaju 23 posto od ukupnog općinskog proračuna. Veći novčani iznosi planirani su za sportske aktivnosti i razvoj poljoprivrede, a značajan dio novca predviđen je i za sufinanciranje projekata od općeg interesa koji su već započeti ili se očekuje njihova implementacija. U visini prošlogodišnjeg  utvrđen je i ovogodišnji program utroška sredstava za projekte – izgradnje i rekonstrukcije putova i vodovoda, kanalizacije i druge infrastrukture. Od 1. siječnja Žepče prelazi na riznično poslovanje, što je jedan od rezultata projekta GAP u koji su uključene općine u BiH.


| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi