RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ŠOK "Sarajevska pivara" dužna 180 milijuna KM NLB-u!

Napisano 05.02.2013. 08:54

Problemi u Novoj Ljubljanskoj Banci i Sarajevskoj pivari u vlasništvu najmoćnijeg SDA tajkuna

Slovenski magazin "Reporter" objavio je jučer priču u svom printanom izdanju pod naslovom "Ko je dobio 18 milijardi eura kredita", koja je šokirala cjelokupnu javnost u toj zemlji, navodeći da se među 11 najvećih dužnika prema Novoj ljubljanskoj banci (NLB) nalazi i "Sarajevska pivara" u vlasništvu tajkuna SDA Hilme i Muje Selimović, u iznosu od nevjerovatnih 93,3 miliona eura, odnosno više od 180 miliona maraka!

 Zavio u crno

Magazin "Reporter" otkriva, pozivajući se na podatke Narodne banke Slovenije, da je detaljan izvještaj o najvećim dužnicima prema slovenskim bankama pripremljen još u septembru prošle godine.

Oni navode da listu najvećih dužnika prema NLB-u predvodi propali SCT, koji je i bh. građevinske firme zavio u crno na projektu sarajevske zaobilaznice s dugom od 207,8 miliona eura, dok je "Sarajevska pivara" na devetom mjestu.

Prema navodima ovog lista, NLB je već izgubio mogućnost naplate od firmi koje su bankrotirale poput SCT-a i "Primorja" te da je jedina moguća naplata sredstava od kompanija koje nastavljaju "živjeti", poput "Sarajevske pivare", koje imaju dovoljno kapitala i nekretnina. List piše da su ovi krediti ušli u veoma rizične kategorije C i D, što je i dovelo do milionskih gubitaka ove banke.

Naš sagovornik iz Ljubljane, upoznat s dešavanjima u NLB banci, pojasnio nam je da je ova afera pokrenuta s ciljem da se, konačno, dođe do spiskova kome su i kako dodjeljivani krediti bez pokrića, koji su bankarski sistem u ovoj zemlji zavili u crnu.

 Nisu opravdani

- Mediji u Sloveniji saglasni su s tim da iza ovoga stoji Janez Janša, premijer Slovenije, da bi svima dokazao da su državne banke dijelile kredite koji nisu bili opravdani i nisu imali nikakva pokrića. Ovo je afera koja će dobro protresti Sloveniju - kaže naš sagovornik.

On smatra da će o spisku dužnika uskoro raspravljati i Vlada Slovenije te da je već u toku formiranje državne komisije koja će pojedinačno ispitati svaku dodjelu kredita.

 Slovenci dolaze u Sarajevo

Naš izvor tvrdi da bi uskoro u Sarajevo trebala doputovati delegacija NLB-a da bi Selimovićima dala rok da vrate kredit, s obzirom na to da su ga, kako saznajemo, osigurali imovinom "Sarajevske pivare". Naš izvor pojašnjava da je rukovodstvo NLB-a već mjesecima na nogama, otkako je objavljena lista rizičnih kredita u medijima, te da na sve načine žele vratiti svoj novac.

Avaz


Nema komentara

Anketa

Ustavi