RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rezidba je najbitnija operacija u uzgoju loze

Napisano 06.02.2013. 14:56

Škola rezidbe privukla više od 130 budućih vinogradara na stručno predavanje i praktičnu obuku

Rezidba je najbitnija operacija u uzgoju loze

 

Mogućnost kombiniranja je velika, jer se radi o 15 sorti i stvoreni su uvjeti za razne kombinacije, može se puno sortnih vina i kupaža napraviti

- Rezidba je jedna od osnovnih, zapravo i najbitnijih operacija u uzgoju vinove loze. Rezidbom odlučujemo kakav urod želimo, kvalitetu grožđe i vina...

Ciljano mora ići prema kvalitetnom ili vrhunskom vinu, a to u prvom redu postižemo rezidbom - riječi su ing. agronoma Mladena Gašpara, koje je s velikom pozornošću slušala skupina osoba, sudionika na „Zimskoj školi rezidbe vinove loze”, koju je organizirao Federalni agromediteranski zavod iz Mostara.

Dok Gašpar pokazuje jednoj skupini, nekoliko redova od njih, agronom Marijo Leko s drugom skupinom pokušava otkriti tajne uspjeha u dobivanju kvalitetnog vina. Prije mjesec dana su vinogradarima teoretski približili načine rezanja vinograda, sada su u prigodi pokazati to sa škarama, u vinogradu. Zanimanje za školu je iznenadilo i same organizatore. Više od 130 osoba prijavilo se za obuku rezidbe.

Vinograd na Buni, gdje se obavlja obuka, namijenjen je za školu rezidbe i za sve druge operacije koje se obavljaju u vinogradu, to je pokusni i pokazni vinograd u FAZ-u. Tijekom cijele godine u njemu se obučavaju vinogradari kako bi što kvalitetnije obavljali poslove. Tu je zasađeno 15 sorti grožđa od čega je polovica autohtonih hercegovačkih sorti, a ostalo su svjetske poznate sorte. Time će se moći uspoređivati i kvaliteta i kvantiteta svih sorti na hercegovačkim plantažama.

- Završila sam poljoprivrednu te dvije godine agronomije pa me ovo zanima. Sviđa mi se način na koji to rade, ima se što naučiti. Vinogradarstvo je znanost i svake godine pojavljuju se nova saznanja i iskustva, koje bi trebao znati svaki vinogradar. Moj djed ima vinograd, zapravo njih nekoliko, i vjerujem kako ću ja jednog dana zamijeniti svoga djeda - kaže Tamara Behram, jedna od sudionica obuke.

Već ove godine ‘otočeni’ su prvi litri vina s ovih vinograda.


Nema komentara

Anketa

Ustavi