RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Grudama se gradi jedna od najvećih destilerija u Hercegovini, dnevno će moći preraditi 30 tona smilja

Napisano 18.08.2016. 20:37

Smiljari, barem što se tiče otkupa smilja, moći će konačno odahnuti. Još ove jeseni moguće su gužve u destilerijama, a već od iduće sezone, takvih problema neće biti.

 

Dobra situacija

Prema aktualnim informacijama i broju destilerija koje se trenutačno grade, situacija će za proizvođače smilja biti dobra jer će imati gdje prodati sve što proizvedu. A jednu od najvećih destilerija u Hercegovini gradi Marinko Zadro. Jedan od najjačih grudskih poduzetnika, “kralj šećera” i odnedavno vlasnik Dalmacijavina, vlasnik je i Grudske pivovare, a u jednome dijelu velikog kompleksa gradi se pogon za suvremenu destileriju. S obzirom na to da se u zemljama okruženja oni koji prerađuju 25 t dnevno hvale kako imaju jednu od najvećih, ako ne i najveću destileriju, što tek reći za ovaj pothvat. - Dnevno će destilerija moći preraditi oko 30 t smilja. Mogu reći kako će pogon biti završen do 1. rujna, no destilacija neće početi prije polovine rujna jer je potrebno izvršiti testiranja i provjere kako bi sve bilo kako treba. Imamo skupinu ljudi koji se brine o plasmanu ulja i drugim dodatnim okolnostima. O svim detaljima vodimo računa, kazali su za “Večernjak” iz rukovodstva ove kompanije. A smilje u Hercegovini nastavlja rasti očekivanom dinamikom. Ono što je najvažnije, za sada nema nikakvih bolesti koje bi mogle jesensku žetvu dovesti u pitanje. Prodane su i prve veće količine ulja.

 

Povećan izvoz

Optimizam je ulio i nedavni dolazak Vicenta Dunatta, francuskog stručnjaka za razvoj proizvodnje i prerade smilja i konzultanta čuvene kompanije Loccitane, u Hercegovinu koji je savjetovao proizvođače. - Trenutačno traje “utrka” za svakim kupcem u Europi, Aziji, Americi... Sigurno je kako će neki trgovinski kanali biti otvoreni i da će izvoz ulja od smilja biti veći nego što je sada, kazali su u nedavnom razgovoru za “Večernji list” hercegovački plantažeri koji se posljednje dvije godine bave ovim poslom. Već nakon prve velike berbe smilja u Hercegovini primjetne su značajne promjene kada je u pitanju izvoz eteričnog ulja iz BiH. Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od 1. siječnja do 31. srpnja 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 milijuna KM. Proizvođači očekuju da će ovakva situacija biti i u godinama koje slijede. Zasad, interes ne jenjava i nema “potresa” na tržištu eteričnih ulja, što je najvažnije.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi