RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Livnu održan sastanak o mogućim ulaganjima njemačkih gospodarstvenika u HBŽ

Napisano 14.09.2018. 23:16

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Jozić, predstavnici BWA Gospodarskog Saveza Republike Njemačke i gospodarstvenici iz Berlina održali su u četvrtak u Livnu sastanak na kojem je, uz ostalo, razgovarano o investiranju njemačkih poduzetnika na području te županiju.

Kao jedna u nizu tema sastanaka nametnula se mogućnost investiranja njemačkih poduzetnika na području ove županije koja obiluje velikim prirodnim potencijalima, a predsjednik Jozić prisutne je upoznao s aktualnostima u radu Vlade, investicijama i aktivnostima u gospodarstvu, te potencijalnim mogućnostima za ulaganje na ovom području, priopćeno je u petak iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Video projekcija o Hercegbosanskoj županiji kojom se gostima približio zemljopisni položaj, gospodarstvo, poljoprivredno-šumski potencijal, tradicijska kultura, turizam i bogata kulturno-povijesna baština poslužila je kao uvod za upoznavanje gostiju ove gospodarske grupacije, koja kao svojevrsna gospodarska komora okuplja preko 1600 članova, samostalnih poduzetnika i poduzeća.

- BWA glavninu svoga djelovanja bilježi upravo izvan granica Njemačke - naglasio je predsjednik saveza Wolfram Nowsch i pojasnio temeljne odrednice njihova djelovanja.

- Preko znanstveno kulturnog okruženja u potrazi za novim poduzetničkim potencijalom pokušavamo unaprijediti gospodarstvo, sagledati što je potrebno na pojedinom području kao što je i ovo. Poznati smo po zajedničkom nastupanju u poslovanju, s participiranjem na novim tržištima i osobito ulaganjem u mlade kroz, start up programe - naglasio je Nowsch.

Hercegbosanska županija kao prostorno najveća u Federaciji BiH potencijal je koji je u većoj mjeri potrebno koristiti, naglasila je u svom obraćanju predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Borjana Krišto.

Pojasnivši gostima društveno-politički kontekst u kojemu djeluje domaće gospodarstvo, osvrnula se na poslovni ambijent u BiH koja, kako je kazala, ima složenu strukturu i kompetenciju koja podrazumijeva Bosnu i Hercegovinu, razinu entiteta odnosno Federacije, županija, općina i gradove.

Stoga je, dodala je, za razvoj gospodarstva nužno uvezivanje svih razina upravo kroz međusobnu komunikaciju i održavanje sastanaka.

U tom smjeru najavljeni su daljnji koraci, susret predstavnika ove njemačke najveće gospodarske komore s gospodarstvenicima iz Hercegbosanske županije, s izlaganjem konkretnog plana i koraka buduće poslovne suradnje.

Uz Jozića i Krišto, na sastanku su bili i ministri u Vladi HBŽ-a Darinko Mihaljević i Ivica Brešić, dok su uime Gospodarskog saveza Republike Njemačke iz Berlina sastanku nazočili Wolfram Nowsch, Michael Diel, Achaz v. Oertzen, te poduzetnici Stipo Marelja i Josip Sužanj, porijeklom Livnjaci.


Nema komentara

Anketa

Ustavi