RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Učenici, ekolozi, OŠ I.Gundulića iz Mostara dobili za nagradu računalo

Napisano 08.02.2013. 11:25

Održan okrugli stol o Sustavu za upravljanje ambalažnim otpadom

Učenici, ekolozi, OŠ I.Gundulića iz Mostara dobili za nagradu računalo

 

U zajedničkoj organizaciji Gospodarske komore Grada Mostara i kompanije INTERSEROH Services d.o.o. Sarajevo, u sklopu kojeg djeluje i ALBA Group za BiH, danas je kongresnoj dvorani Hotela Brotnjo u Čitluku održan okrugli stol na temu „Sustav za upravljanje ambalažnim otpadom – legislative na snazi“, na kojem je sudjelovalo stotinjak predstavnika institucija i kompanija iz FBiH, kao i nevladinih organizacija koje djeluju na polju zaštite okoliša.

Na početku je u ime organizatora dobrodošlicu nazočnima poželio Miljenko Buhač, glavni tajnik Gospodarske komore Grada Mostara, koji je izrazio zadovoljstvo GKM zbog organizacije ovog skupa. Potom su iskustva svojih zemalja vezana za tu problematiku nazočnim predstavljali eminentni stručnjaci iz Slovenije, Srbije, Austrije i BiH.

Prvi se nazočnima okruglog stola obratio Radovan Tavzes, savjetnik vlada Jugoistočne Europe za pitanja okoliša i bivši ministar za okoliš, prostor i energiju Republike Slovenije, koji održao predavanje o „Proširenoj odgovornosti proizvođača u sustavima za upravljanje otpadom“.

On je posebno naglasio istaknuo važnost transparentnosti u upravljanju financijama kod sustava za upravljanje ambalažnim otpadom i potrebe nadziranja i monitoringa tog sustava. Govorio je i o potrebi prilagođavanja propisa vezanih za probleme upravljanja otpadom s propisima EU.

Nakon njega, Vojislav Stanković, direktor operatera EKOSTAR PAK-a, najuspješnijeg sustava upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji, govorio je o svojim iskustvima od dobivanja dozvole, pri čemu je istaknuo kako je cilj tog operatera proširiti mrežu sakupljača otpada u svim mjestima, uključiti što više sakupljača te ukazao na potrebu ukidanja monopola na području upravljanja ambalažnim otpadom.

Austrijsko iskustvo o „Utjecaju tržišnog natjecanja organizacija na komunalno gospodarstvo“ predstavio je Jochen Trommer, menadžer za razvoj Interseroh Austria BmbH. On je također govorio o važnosti tržišne konkurencije operatera u tom području, te istaknuo kako je ulaskom više konkurenata na tržište, u Njemačkoj ostvareno osjetno povećana količina ambalažnog otpada koji se reciklira, a istodobno zabilježeno i smanjenja troškova kod operatera i povećanog ulaganja u gradnju infrastrukturnih sadržaja.

Govoreći na temu „MSP u funkciji tržišnog natjecanja i razvoja gospodarstva“, mr. Jozo Bejić, tajnik Ministarstva razvoja poduzetništva i obrta FBiH, je naglasio kako su mala i srednja poduzeća u izravnoj funkciji tržišnog natjecanja i razvoja gospodarstva, te izrazio potrebu ozbiljnijeg donošenja strateških dokumenata koji se tiču razvoja malog i srednjeg poduzetništva. U tom smislu najavio je nove mjere ministarstva u ovoj koje će omogućiti brže povezivanje i udruživanje malih i srednjih poduzeća u F BiH.

Okrugli stol je nastavljen razgovorom i brojnim pitanjima nazočnih na koja su dobivali stručne odgovor iz „prve ruke“.

Posebno vrijedi istaknuti sudjelovanje u diskusijama Dr. Mehmeda Cere, pomoćnika ministrice u Sektoru za okoliš Federalnog ministarstva turizma i okoliša i Safeta Harbinje, direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji su na okruglom stolu iznijeli niz činjenica vezanih za ovu problematiku, odgovorili veliki broj pitanja sudionika rasprave, ali i dali stručna tumačenja zakonske regulative, Pravilnika o zbrinjavanju ambalažnog otpada, ulozi operatera sistema u ovom entitetu, te naglasili kako je krajnji cilj Ministarsva i Fonda da se u ovoj oblasti etabliraju 2-3 jednakopravna operatera, što trenutno nije slučaj, budući da trenutačno Federacija ima jednog operatora sistema (EKOPAK d.o.o.), što mnogi obveznici, ali i potencijalna konkurencija vide kao mogući monopolistički položaj.

Cero i Habrinja pozvali su sve zainteresirane strane da se i dalje uključuju u rasprave o ovoj problematici, te da surađuju nadležnim ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša, što je od strane organizatora današnjeg stola, kompanije INTERSEROH i Komore Grada Mostara, ocijenjeno kao dobar put ka postizanju cilja, tj. transparentnom reguliranju zbrinjavanja otpada, ne samo ambalažnog.

Računalo na dar OŠ Ivana Gundulića u Mostaru

U sklopu današnjeg okruglog stola u hotelu Brotnjo, Džafer Dautbegović, direktor INTERSEROH Services d.o.o., učenicima, članovima ekološke sekciji OŠ Ivana Gundulića u Mostaru, uručio ček za nabavu računala, kao znak zahvalnosti  za uspješno sakupljanje starog papira.


Nema komentara

Anketa

Ustavi