RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Učenici SSŠ iz Tomislavgrada u posjetu CHE Čapljina

Napisano 13.11.2012. 10:12

Čapljina - U sklopu obilježavanja 20 godina JP Elektroprivreda HZ HB

Učenici SSŠ iz Tomislavgrada u posjetu CHE Čapljina

■ Učenici su obišli pristupni tunel, plato strojarnice, zapovjednu sobu, postrojenja na koti ispod morske razine
■ Godine 1979. pušten je u pogon CHE Čapljina. U vrijeme kad je izgrađena bila je prva reverzibilna elektrana u SFRJ

U sklopu obilježavanja 20 godina JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, te manifestacije Dani otvorenih vrata koja se održava tom prigodom, učenici trećih razreda budućih elektrotehničara i elektromehaničara Srednje strukovne škole Tomislavgrad, njih 50-tak, upriličili su posjet CHE Čapljina u Svitavi kod Čapljine.

U pratnji profesora Vinka Banovića, Ivice Papca i Ivana Delača učenici su sa zanimanjem pratili što su im govorili: Rafo Jovanović dipl. ing. stroj., rukovoditelj Stojarske službe, te inženjeri Katica Bulum, Mario Dodik, Zoran Matić, Pavle Kapular i Robert Zrnić.

Kako škola surađuje s poduzećem Armature iz Čapljine Cvijetko Martić, direktor toga poduzeća, također je nazočio posjetu hidroelektrani.

Učenici su obišli pristupni tunel, plato strojarnice, komandnu sobu, postrojenja na koti - 26,90 m.n.m. (ispod morske razine) i koti - 18 m.n.m. i sa zanimanjem su pratili izlaganje o radu i funkcioniranju hidromehaničke i elektro opreme.

Kako ovo nije prvi posjet učenika ove škole CHE Čapljini za očekivati je da će se ta uspješna suradnja na dobrobit budućih stručnjaka u elektroenergetici nastaviti.

Inače, CHE Čapljina puštena je u pogon 25.11.1979. godine i po mnogočemu je jedinstvena  u elektroenergetskome sustavu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Reverzibilna, crpno-akumulacijskoga tipa koristi vode vlastitoga slivnog područja i vode rijeke Trebišnjice. U vrijeme kad je izgrađena bila je prva reverzibilna elektrana na prostoru Jugoslavije, a s dva motor-generatora jedinične snage 240 MVA elektrana daje svoj doprinos sigurnosti elektroenergetskoga sustava i pokrivanju vršnih opterećenja.

| Elektroprivreda HZHB |


Nema komentara

Anketa

Ustavi