RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Utemeljena je prva mreža lokalnih razvojnih agencija u BiH za oblast ekonomije

Napisano 07.07.2011. 10:14

ŽEPČE - Potpisnici i osnivači su agencije iz Žepča, Zenice, Zavidovića i Tešnja

Utemeljena je prva mreža lokalnih razvojnih agencija u BiH za oblast ekonomije

SPORAZUM - Prigodom potpisivanja bili su nazočni i načelnik i predsjednik OV Žepča

■ Važna uloga lokalnih zajednica na provedbi razvojnih strategija
■ Regionalna razvojna agencija podržat će svaku aktivnost Mreže

U Žepču je potpisan sporazum o utemeljenju Mreže lokalnih razvojnih agencija, a prvi potpisnici i osnivači su Razvojna agencija Žepče - RAŽ, Agencija za ekonomski razvoj ZEDA Zenica, Razvojna agencija Zavidovići i Agencija za razvoj općine Tešanj (TRA). Svečanost potpisivanja sporazuma upriličena je u prelijepom ozračju restorana Dioniz Žepče, a bili su nazočni općinski načelnik Mato Zovko, predsjedatelj Općinskoga vijeća Žepča Muhamed Jusufović, šef ureda premijera Zeničko-dobojske županije Dženan Begović, direktorica Regionalne razvojne agencije - REZ Amela Maličbegović, rukovoditelj sektora za regionalnu podršku Marela Zdenac, pomoćnica načelnika za ekonomske poslove općine Zavidovići Džeraldina Miličević, predstavnica projekta EURELSMED-a u Bosni i Hercegovini Ana Guber te direktori i menadžeri lokalnih razvojnih agencija iz Žepča, Zavidovića, Zenice i Tešnja, kao i predstavnik Agencije za razvoj PREDA Branislav Vujasin.

Razlozi osnivanja

U ime novoosnovane Mreže lokalnih razvojnih agencija obratila se Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče i koordinator Mreže koja je pojasnila razloge za osnivanjem neformalne organizacije lokalnih razvojnih agencija.
- Mreže stvaraju vezu između ljudi, projekata i lokalnih područja, te tako mogu nadjačati izolaciju s kojom se danas suočavaju lokalne zajednice. One stimuliraju projektnu suradnju između lokalnih aktera, koja nije samo jednostavno izmjenjivanje iskustava, već uključuje konkretne zajedničke projekte koji su vodeni unutar jedne zajedničke strukture, kazala je Janko. Posebno je istaknuta važna uloga lokalnih agencija na implementaciji razvojnih općinskih strategija ali i neophodnost međusobnog umrežavanja za zajedničko djelovanje u procesu lokalnog ekonomskog razvoja.

Potpora EU-a

Direktori Sakib Sinanović iz Zavidovića, Muhsin Ibrahimagić - ZEDA i Hilmo Perčo - TRA, te projekt-menadžer RAŽ-a Maja Jukić prezentirali su dosadašnji rad lokalnih agencija iz Zavidovića, Zenice, Tešnja i Žepča, a kao primjer dobre prakse i uspješnog zajedničkog rada lokalne agencije i općinske vlasti predstavljena je Agencija za razvoj općine Prijedor - PREDA. Mreža lokalnih razvojnih agencija čije je djelovanje na području Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije dobila je podršku lokalnih vlasti i Vlade Zeničko-dobojske županije, kao i projekta Europske unije - RELSMED koji se provodi u Bosni i Hercegovini u naredne tri godine, i pruža podršku jačanju kapaciteta i doprinosi poboljšanju efikasnosti lokalnog ekonomskog razvoja.
Također, Regionalna razvojna agencija REZ podržat će svaku narednu aktivnost Mreže koja je usmjerena na povećanju konkurentnosti regije središnja BiH.
- Naš cilj je da osnivanjem Mreže lokalnih razvojnih agencija doprinesemo međusobnoj suradnji, između svih važnih aktera lokalnog ekonomskog razvoja, i da udruženim kapacitetima doprinesemo gospodarskom razvoju lokalnih sredina i regije u cjelini, naglasili su osnivači prve Mreže lokalnih razvojnih agencija u Bosni i Hercegovini.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi