RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uzgaja američke borovnice i s užitkom troši američke dolare

Napisano 16.06.2011. 10:31

Busovača - Osamdesetogodišnji vitalni Ivo Ćavara iz Kupresa u BiH živi svoj američki san

Uzgaja američke borovnice i s užitkom troši američke dolare

Četrdeset godina i dva mjeseca radio je u šumarskoj kovačiji, a kovačkim čekićem iškolovao je četvero djece. Svi četvero su završili fakultete i danas su jako uspješni ljudi

Iako ima osamdeset godina, Ivo Ćavara iz Kupresa kod Busovače aktivno radi u svome voćnjaku i obrađuje 12 dunuma zemlje. Kada smo obilazili njegov posjed, Ivo je koračao kao mladić od tridesetak godina. Njegovi domaći proizvodi poput salate, luka, mrkve, graha, graška, krumpira izgledaju u njivi kao da su plastični. Nigdje korova, a kamoli štetočina poput zlatice koja napada krumpir. Četrdeset godina i dva mjeseca radio je u šumarskoj kovačiji, a kovačkim čekićem iškolovao je četvero djece. Svi su završili fakultete i danas su uspješni ljudi.

Voli raditi

- Oduvijek sam volio raditi. Ništa mi nije bilo teško. Zajedno sa svojom djecom radim i živimo od svoga rada. Bez obzira što su završili fakultete njih troje dođu pomognu, kopaju, kose, rade sve što treba. Ankica je u Americi, ona šalje dolare kad zatreba. Pozovemo i radnike sa strane jer veliko je imanje teško se stiže, ali ne žalimo se. Evo vidite, ovdje uzgajamo i američke borovnice, maline i kupine bez bodlji, jagode, brusnice. Pogledajte ove trešnje, stabla oraha. Imamo i svoje ovce - govori nam Ivo dok obilazimo njegovo imanje na kojem bi mu pozavidio svaki Nijemac ili Japanac. Sve je besprijekorno uredno.
Ima Ivo i dva ribnjaka na svome imanju. Jedan je nastanjen šaranom, drugi pastrvom. Supruga Marija također je puno radila dok nije dobila infarkt. Sada radi puno manje kaže Ivo.
- Najteže mi je bilo kad je Marija otišla u bolnicu. Imao sam kravu koja je davala 20 litara mlijeka. Ja brate nisam sposoban pomusti je a i što ću od tolike količine mlijeka. Pokušam dva-tri susjeda, za koje znam da nemaju kravu, nagovoriti da je pomuzu i da meni ostave jednu litru, a sebi uzmu 19 litara mlijeka. Nitko nije htio. Ostao sam zatečen i na kraju sam morao kravu prodat - jada nam se Ivo.
Ivin sin Jako pored redovitog posla u šumarstvu drži jelene lopatare, Nikola pilanu a Ankica je u Americi i radi kao arhitekt.

Mnoštvo obveza

- Nedavno sam došao u banku da promijenim američke dolare. Ona blagajnica sva onako tužna pita, a znaš li Ivo da je tečaj dolara opao. Kažem ja što me briga, ne zarađujem ga ja. Ja samo trošim američke dolare i uzgajam američke borovnice - kaže nam Ivo smiješeći se. Blagajnica je na njegovu konstataciju na trenutak ostala bez riječi a Ivo s osmijehom nastavio put svoga omiljenog Kupresa gdje ga čega supruga Marija i mnoštvo obveza koje ispunjava sa zadovoljstvom kao da mu je dvadeset godina manje od osamdeset. Eh, da je barem malo više ovakvih Iva u Bosni i Hercegovini?

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi