RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vatrena voda stigla je čak i do Vatikana, a radi se u Posavini

Napisano 16.06.2011. 10:27

Alis Fišek iz Odžaka jedini proizvođač viljemovke osvojio niz priznanja u Republici Hrvatskoj

Vatrena voda stigla je čak i do Vatikana, a radi se u Posavini

Posavska rakija, kako je još zovu od milja - šljiva ili zbog visokih čak i do 50 stupnjeva - vatrena voda, nadaleko je poznata. Tko zna proizvesti šljivu, a to Posavci najbolje znaju, znaju i od drugog voća napraviti univerzalnim receptom i slične vrste rakija, primjerice od kruške.

Prvoklasna viljemovka

Upravo je tu voćku uzeo za svoju osnovnu proizvodnju Alis Fišek iz Odžaka unatoč tomu što je dobro znao da upravo krušku zbog svoje osjetljivosti u uzgoju i rizičnoj proizvodnji zovu još i kraljicom voća. Za svoju četveročlanu obitelj Fišek uspijeva osigurati solidan izvor zarade.
- Želim vam prvo kazati da za sve što sam uspio zahvalnost dugujem prije svega Gospodarskoj komori Osijeka koja me je praktično svojim edukacijama uvela u posao i omogućila brojna natjecanja. Osvojio sam niz medalja jer se tamo cijeni kvaliteta proizvoda, što kod nas nije slučaj, kaže nam Fišek i objašnjava kako je krenuo u posao.
- Napravio sam voćnjak i krenuo vlastitim sredstvima smatrajući da ovaj dio Posavine može imati dobre rezultate u voćarstvu jer je posavska zemlja rodna i plodna. Osmu godinu proizvodim viljemovku, a rezultati su izvan svih očekivanja. Bio bih najsretniji da mogu krušku prodati, ali BiH je tako nesređena država u kojoj je puno preprodavača i švercera, a malo onih koji žele raditi i proizvoditi. Ipak nama se ništa ne olakšava, pa umjesto da proizvodim i prodajem voće, ja ga pretvaram u rakiju jer samo tako mogu izvući zaradu, pojašnjava nam Fišek. Obitelj Fišek zatekli smo u redovitom pregledu voćnjaka u kojem sudjeluje cijela obitelj, uključujući i djecu. Voćnjak je s ukupno 1.058 stabala kruške koja mogu biti za uzor po održavanju. Na tom je posjedu uspijeva dobiti oko 1.100 litara kvalitetne rakije.

Educirani Odžačani

Svojim je sredstvima kupio i protugradnu mrežu, a namjerava kupnju i mini hladnjače. Ako uvjeti budu povoljni u Orašju, namjerava kruške, kaže nam, dopremati i do tamošnjih hladnjača.
- Puno je Odžačana prošlo kroz hrvatske edukacijske centre pri hrvatskoj Gospodarskoj komori kako bi i sa stručne strane naučili puno više o proizvodnji rakije, sadnog i voćarskog materijala, kazuje Fišek. Kaže nam kako unatoč odličnoj kvaliteti ipak nema riješeno tržište. Za njegovu viljemovku nema problema jer je kvaliteta ta koja nađe potrošača, ali volio bi ipak da postoji sustav organiziranosti.
- Ne mogu riješiti papirnate stvari jer su skupi certifikati, ali nekako se snalazim i prodajem, kaže Fišek.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi