RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vanjska zaduženost BiH raste

Napisano 04.06.2011. 09:21

Vanjska zaduženost državnog sektora trenutno iznosi oko 3,2 milijarde Eura i u porastu je u BiH. Ukupan fiskalni "kolač" u BiH iznosi 5,3 miljarde Eura, tako da zaduženost države na svim razinama iznosi 60% ukupnog fiskalnog novčanog tijeka na razini države.
No, kada se zaduženosti države pridoda zaduženost komercijalnih banaka, pravnih osoba i građana, slika je još nepovoljnija: ukupan aktualni vanjski dug iznosi 7,41 milijarde Eura, odnosno 57% procijenjenog ostvarenog BDP-a u BiH, čime BiH polako ide prema visokoj vanjskoj zaduženosti.
Da napomenemo, da je  iznos vanjskog duga od 7,41 milijarde Eura je procijenjeni vanjski dug prema preporukama MMF-a i time usporediv sa državama u okružju. U njega ulazi vanjski dug opće države, vanjska zaduženost pravnih osoba i građana, zaduženost komercijalnih banaka na međunarodnim tržištima novca i zaduženost pravnih osoba na račun izravnih stranih investicija (povezane pravne osobe).

Struktura ino duga prilično je povoljna, budući da su svi krediti uzeti na dulji rok (prosjek 17,6 godine), s dugim grace razdobljem (6,8 godina) i niskom kamatnom stopom (prosjek 1,45 posto).

 

hercegbosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi