RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vitez - Predavanja o razvojnim i pretpristupnim fondovima

Napisano 26.06.2010. 09:11

Uskoro dva projekta na raspolaganju za BiH

Jedan od projekata je i prekogranična suradnja za koji se omogućuje dodjela sredstava u iznosu od 5 milijuna maraka

U organizaciji Udruge poslodavaca u Vitezu je u petak održano predavanje "Razvojni i pristupni fondovi EU-a". Predavanje je organizirano u sklopu gospodarske manifestacije Dani trgovine BiH, a gost predavač bila je Amela Malićbegović, direktorica Regionalne razvojne agencije za područje središnje Bosne.

Ovaj put gospodarstvenici su bili upoznati s dva programa EU-a koji će uskoro biti na raspolaganju BiH. Jer, kako je kazala direktorica Malićbegović, poziv za dostavljanje projekata vjerojatno će biti upućeni krajem studenoga, no vremena je malo, posebno kada se zna da su gospodarstvenici uglavnom, po ovim pitanjima, slabo informirani, a službe u tvrtkama nedovoljno educirane da bi se kvalitetno upustile u bitku za ta povoljna sredstva kojih će i za BiH biti sve više.

Prvi program s kojim su ovom prilikom detaljno upoznati prisutni gospodarstvenici nosi naziv "Prekogranična suradnja", a za pristupanje ovom fondu potrebno je da partner iz BiH ima još najmanje dva partnera - jednog iz EU-a, a jednog iz države s područja bivše Jugoslavije. Vrijedno je naglasiti da ovaj fond omogućuje dodjelu sredstava u iznosu i do 5 milijuna eura. Govorila je i o drugoj komponenti IPA-a (Instrument pred pristupne asistencije), a podrazumijeva suradnju i zajednički nastup subjekata iz pograničnih područja BiH i Republike Hrvatske. No, na traženje općina i dvije županije - SBZ-a i ZDŽ-a, te REZ agencije, odobreno je sudjelovanje u ovom programu i subjektima sa srednjobosanskog područja, iako to područje nema graničnog dodira s RH. Ovaj fond omogućava, po jednom projektu, iznos do 300.000 eura.


Nema komentara

Anketa

Ustavi