RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Subvencioniranjem kamata do osiguranja obrtnih sredstava

Napisano 26.06.2010. 10:19

Subvencioniranjem kamata do osiguranja obrtnih sredstava

Želi se osigurati konkurentnost i zadržati gosti, ali i radna mjesta u turizmu i ugostiteljstvu

Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi FBiH, razgovarao je s Đurom Topićem, načelnikom Orašja, te su potpisali ugovor o sufinanciranju master plana za razvoj turizma općine Orašje.

Najperspektivnija grana

Složili su se da je turizam jedna od najperspektivnijih i najisplativijih bh. gospodarskih grana. Istaknuvši javnu podršku svim strateškim dokumentima koje je donijelo ovo ministarstvo, a posebno strategiji razvoja turizma u FBiH do 2018. i master planu razvoja turizma općine Orašje, Topić se zahvalio i na potpori resornog ministarstva organizaciji Dana Tolise 2010. i Dana hrvatskog filma u Orašju.
Ističući da je fllmski festival u Orašju postao prepoznatljiv ne samo u kulturnom životu BiH, nego i u turističkoj promociji Orašja i PŽ-a, ministar Herceg je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se Dani hrvatskog filma nisu zadržali samo u okvirima filmskog događanja.

- Kulturni turizam izvrsno nadopunjava našu tradicionalnu turističku ponudu utemeljenu na iznimnoj prirodnoj baštini. Potporom ovim i sličnim festivalima želimo našim gostima ponuditi sasvim novo iskustvo i jedinstven doživljaj BiH, koji pruža kombinaciju umjetnosti s našom bogatom prirodnom i kulturnom-povijesnom baštinom, kazao je Herceg te dodao da su festivali i sajmovi od ključnog značaja za kvalitetniju promidžbu turizma i turističkih potencijala, kojih u BiH ne nedostaje.

Namjenski krediti

Ističući opredjeljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma da snažno podrži domaće sajamske manifestacije koje predstavljaju novi iskorak u promociji domaćeg turističkog proizvoda u domaćem okruženju, Herceg je Topića upoznao i s protokolom kojim je otvorena prva namjenska kreditna linija u turizmu u kojoj Razvojna banka FBiH kreditira, a Federalno ministarstvo okoliša daje poticaje kvalitetnim programima kroz subvenciju kamate. Istaknuo je da se subvencioniranjem kamata, prije svega konkretnim poticajnim mjerama, želi omogućiti osiguravanje obrtnoga kapitala i povoljnijih kredita u turizmu kako se turistički sektor zbog obveza prema bankama ne bi našao u problemima. Mjere su usmjerene i na podizanje kvalitete turističkog proizvoda kako bi se osigurala konkurentnost i zadržali gosti ali i radna mjesta

Upravljanje komunalnim otpadom
Što prije uskladiti domaće zakonodavstvo s EU

Razmotrili su upravljanje komunalnim otpadom, odnosno proces traženja optimalnog načina za jednoobrazno rješavanje ovog problema u BiH. Kazano je da u posljednje vrijeme FBiH ulaže velike napore na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a te provedbi obveza iz nedavno usvojene federalne strategije zaštite okoliša sakcijskim planom.
- BiH u cjelini se nalazi pred vrlo važnom i krupnom odlukom: kojim smjerom krenuti u izboru konačnog rješenja za problem zbrinjavanja otpada, kazao je Herceg. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi