RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zasađena tri ogledna voćnjaka sa 7.000 sadnica

Napisano 06.12.2011. 12:14

Zaklada „Otvorena kuća“ oživljava Garevac svojim projektima

Zasađena tri ogledna voćnjaka sa 7.000 sadnica

Vrijednost - Cjelokupni projekt „Zelena oaza“ iznosit će oko 300.000 eura, objašnjavaju u Zakladi

■ Projekt poljoprivrede od kojeg bi povratnici mogli živjeti
■ Zelena oaza je samo nastavak dosadašnjih projekata

Današnje stanje povratničkoga Garevca u Posavini ne pruža baš idiličnu sliku povratka na te posavske prostore. Pri ulasku u mjesto, ovih dana obavijeno maglom, sve se čini još sumornijim jer na ulici nismo susreli ama baš niti jednog žitelja. Cilj našeg putovanja bila je Zaklada „Otvorena kuća“ Centra za mir i kulturu dijaloga koju je utemeljio HKD Napredak Sarajevo, smješten u obnovljenoj, Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Garevcu staroj više od 100 godina.

- Neka vas ne zavara prvi dojam o Garevcu, nije ovo turoban kraj koji nema budućnosti. Svu svoju ljepotu i pitomost ovoga kraja, te mogućnosti boravka na ovome području pokazuje tek onima koji ovdje žele ostati, a mi im u tome pomažemo, kazala je predsjednica Zaklade Slavica Šerić, pozdravljajući sve goste koji su stigli u Garevac kako bi pratili promociju projekta značajnog ne samo za Bosansku Posavinu nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ovoga puta radi se o edukacijsko-istraživačkom centru „Zelena oaza“. Unatoč imenu projekta iza kojeg bi se reklo da stoji samo teorija, on u sebi nosi puno više prakse. Nosi zapravo ono što je prije svega potrebno posavskim povratnicima, projekt poljoprivrede od kojeg bi povratnici mogli, čuli smo u Garevcu, čak lagodno živjeti. Novi projekt edukacijsko-istraživački centar „Zelena oaza“ je samo nastavak dosadašnjih projekata i planiran je za sljedećih pet godina.
- Budući da je Bosanska Posavina najpogodnija svojim položajem za bavljenje poljoprivredom, projektom se pruža prilika očuvanju autohtonih vrsta, kao i stvaranju novih, uzgoja ljekovitog bilja, te mogućnost pomoći pronalaska sjemena svima koji se obrate centru „Zelena oaza“, objasnila je Blaženka Krajina. Već su zasađena tri ogledna voćnjaka s više od 7.000 sadnica, koje su gosti jučer mogli i obići nakon održane prezentacije. Cjelokupni projekt će iznositi oko 300.000 eura. Iskusni voćar Taib Bajramović iz Gradačca, koji u posjedu ima uz ostalo 14.000 sadnica, uključen je u ovaj veliki Napretkov projekt kako bi im svojim iskustvom pomogao.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi