RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zaštitom i razvojem proizvoda do stvaranja prepoznatljivih brendova

Napisano 27.03.2012. 11:22

Posavina - Završna konferencija o prekograničnoj suradnji

Zaštitom i razvojem proizvoda do stvaranja prepoznatljivih brendova

► Projekt prekogranične suradnje podupire Europska unija
► Tradicionalni autohtoni proizvodi (suha šljiva, pekmez od šljiva, jabukov pekmez...) moraju se standardizirati

Završna konferencija „Stanje i perspektive razvoja tipičnih proizvoda sjeveroistočne BiH i Zlatiborskog okruga u Srbiji“ održana je u odžačkom hotelu Euro u sklopu prekogranične suradnje.
Projekt  financira Europska unija, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć, u iznosu od 211.420,25 eura. Zajednički ga implementiraju udruženje „Nezavisni biro za razvoj (NBR)“ iz Gradačca /Modriče i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica i traje do veljače 2013. godine, a obuhvaća niz akcija na jačanju kapaciteta i umrežavanju ključnih aktera kao i promociji najperspektivnijih tipičnih proizvoda u dva prekogranična područja.

Odžački hotel Euro bio je mjesto susreta svih sudionika konferencije, te brojnih izlagača koji su tipične proizvode svojega kraja donijeli na izložbu. Kako je u tipičnim proizvodima često sažet i dio povijesti, kulture, religije i tradicionalnog načina života, zahvaljujući proizvođačima i njihovim udruženjima, takvi proizvodi su se mogli i isprobati tijekom priređene izložbe. Predstavljeni su najperspektivniji tipični proizvodi: suhe šljive, pekmez od šljiva, jabukov pekmez, suhi sir - zarica, pastrma (suho meso), bijeljinski kupus, goveđi pršut, užička prepečenica, posavska rakija, sjenički i zlatarski sir, užički kajmak...
Poznavatelji tržišnih prilika su naglasili da ti proizvodi postaju predmet zanimanja turista, domaćih i stranih potrošača koji su za te proizvode, uglavnom, spremni izdvojiti više novca.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi