RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskup Košić: Mjesto aktualnog mučeništva hrvatskih katolika je BIH

Napisano 31.08.2014. 09:25
Udbina

Na Dan hrvatskih mučenika, središnje euharistijsko slavlje ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini jučer je predvodio predsjednik Komisije HBK “Iustitia et pax” sisački biskup Vlado Košić.

U svojoj propovijedi podsjetio je da „kada se okupljamo ovdje u Udbini, u nacionalnom svetištu crkve Hrvatskih mučenika, tada jednim blagdanom slavimo hrvatske svece, blaženike i sluge i službenice Božje, ali i mnoge znane i neznane tj. od Crkve (još) neproglašene Božje ugodnike na našim oltarima a koji su dali svoje živote za Krista. Podsjetio je kako su drugotni mučenici za Krista i oni koji su poginuli jer su svjedočili kršćansku ljubav, a nisu bili izravno progonjeni zbog vjere, ali su oni iz vjere a ne iz mržnje branili svoju domovinu, obitelj i svoje bližnje, dakle bili su žrtve progona slično kao nevina dječica u Betlehemu i sv. Ivan Krstitelj, prenosi KTA.

- Svojom krvlju naši stari su branili ne samo svoju domovinu, nego i kršćansku Europu, a i time samo kršćanstvo.

Navodeći hrvatske mučenike spomenuo je Eugena Kvaternika, Petra Zrinskog i Fran Krstu Frankopana, Zvonka Bušića kao žrtvu Udbe te Alojzija Stepinca.

- Žrtva takvog progona je naš najpoznatiji i najštovaniji, čvrsto vjerujemo uskoro sveti Alojzije Stepinac. Tu je i Zvonko Bušić koji je otišao prije godinu dana, a koji je robijao 30 godina i bio također mučenik za Hrvatsku, koji nije mogao prihvatiti njezinu sadašnju realnost jer se za takvu Hrvatsku kao idealist nije borio, istaknuo je Košić. Spomenuo je i Drinske mučenice, pobijene širokobriješke franjevce...

Kazao je kako je srpski genocid kulturocid i urbanocid učinjen ne samo po mrtvima, nego crkvama, bolnicama i školama, počinio i štetu na dušama hrvatskih vjernika. A oni koji nas vode ne vidaju te rane, već se trude staviti sol na njih.

Stoga, naši su stradalnici i oni koji su bili mučeni zbog vrednota i visokih ideala koje je Krist propovijedao također indirektno mučenici za Krista, rekao je biskup.

Biskup Košić se osvrnuo i na progon hrvatskih katolika, koji trpe mučeništvo od različitih nepravdi i nasilja.

Trebali bismo danas imenovati i drugu hrvatsku ranu ili mjesto aktualnog mučeništva hrvatskih katolika: to je BIH. U njoj je danas zaista teško biti Hrvat i katolik. Treća rana našeg hrvatskog mučeništva danas je nepoštenje i lopovluk koji trpe naši ljudi zbog neodgovornosti onih koji nas vode, a koji ne vole ni hrvatski narod ni Katoličku Crkvu već samo svoj džep i nemoralno upravljaju našim dobrima, a za sirotinju ne mare, kazao je Košić.

Dan hrvatskih mučenika u Udbini pohodilo je oko 5000 vjernika i hodočasnika iz Hrvatske i BiH, a posebnu pažnju privukli su motoristi hodočasnici koji su kao i svake godine do sada donijeli kamenje sa stratišta ubijenih i mučenih u 2. svjetskom ratu i Domovinskom ratu. Na početku slavlja biskup Košić u svom pozdravnom govoru pozdravio je lokalne političare i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji prisustvuje svake godine, a poseban pozdrav uputio je nazočnom bivšem haškom optuženiku Dariju Kordiću što je dočekano pljeskom vjernika.

R.I.


Nema komentara

Anketa

Ustavi