RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svaki peti Zagrepčanin bosanski je Hrvat, ali ih i nadalje smatraju dotepencima

Napisano 30.08.2014. 08:54
Bosanski Hrvati

Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine te procjenama danas u Zagrebu živi 140 tisuća bosanskih Hrvata, a najviše ih ima u Sesvetama, gdje čine gotovo oko 1/3 stanovništva.

Naseljavaju i velikim dijelom zagrebačke četvrti Dubrava, Peščenica-Kozari bok, Novi Zagreb i Klara, Lučko te Prečko i Malešnicu. Doseljavanje bosanskih Hrvata u Zagreb odvijalo se u dva velika iseljenička vala. Prvi je bio 60-tih i 70- tih godina, kada su se gotovo istovjetno s drugim doseljenicima uklopili u zagrebački život, jednako kretali u novom egzistencijalnom okolišu kao i ostali doseljenici iz svih krajeva Hrvatske

- Drugi veći val njihova dolaska u Zagreb bio je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini te nakon njega, gdje su se cijela mjesta iz Bosne zbog ratnih okolnosti preselila u Republiku Hrvatsku, tako i u grad Zagreb. Taj prelazak je bio bolan kako psihološki, još više materijalno jer su se cijele obitelji našle odjednom bez krova nad glavom, bez igdje ičega - ocjenjuje Drago Martinović, poslovni čovjek porijeklom iz Brčkog koji već godinama živi u Zagrebu. Martinović je od nedavno i predsjednik nove političke stranke - Budnica Hrvatska-Zajednica bosanskih Hrvata. Budnica je osnovane na inicijativu jednog dijela bosanskih Hrvata koji žive u Hrvatskoj, napose i u Zagrebu.

A u glavnom su se gradu bosanski Hrvatski, izbjegli od ratnih zbivanja, snalazili kako su znali i mogli.

- Većina bosanskih Hrvata nakon što je sve izgubila u ratu, te stigla u Zagreb s vrećicom u rukama nije ostvarivala niti jednu jedinu olakšicu, pa samo se sami snalazili u tim teškim vremenima. Ne možemo reći da se hrvatska država zauzela za nas iako činimo njezinu bitnu sastavnicu i više nas je od jednog milijuna diljem Lijepe naše – ocjenjuje Martinović.

Većina bosanskih Hrvata koji danas žive i rade u Zagrebu svoj kapital je ostvarila “gastarbajtovskim stažom” u Njemačkoj, Austriji i ostatku EU, a prema nekoj procjeni danas je 1/3 malih zagrebačkih, poduzetničkih firmi u njihovom vlasništvu. Najviše građevinskih poput one našeg sugovornika – predsjednika Budnice  Hrvatske -Zajednica bosanskih Hrvata.

- Kada se uzme u obzir taj podatak možete sami zamisliti s koliko novca sudjelujemo u punjenju proračuna RH i grada Zagreba, što većina do sada nije željela primjećivati, nego su nas “kitili” kojekakvim pogrnim imenima i nazivali dotepencima. Tu su i kritike od strane kojekakvih koji nas ne vole na temu „pomozi sirotu na svoju sramotu” koje doista u slučaju bosanskih Hrvata niti slučajno ne stoje – smatra Martinović koji ne sumnja u uspjeh Hrvatske budnice kojoj je na čelu, iako je hrvatska politička scena danas preplavljena sa strankama.

- Od svih stranaka koje danas postoje u Hrvatskoj, niti jedna se nije ozbiljnije pozabavila s problemima i potrebama milijun ljudi porijeklom bosanskih Hrvata koji su gotovo svi vezani za privatni sektor, a ne za državnu upravu. Kako smo do sada vidjeli da su vladajući potrošili gotovo ¾ svojega mandata pokušavajući zadovoljiti samo jednu ciljanu skupinu, dok je ostale zanemarila, a ovi ostali ustvari danas hrane državni sektor. Ujedno su sve stranke i pojedinci koji su sebe nazivali dežurnim čuvarima interesa bosanskih Hrvata okrenule nam leđa do sljedećih izbora i za to vrijeme su svu svoju rodbinu i prijatelje, njihovu djecu pozapošljavali u javnoj upravi bez ikakve osnove, radnog iskustva i potrebnih znanja – kritizira Martinović ističući kako neće biti težak posao ukazati na svu tu nepravdu prema bosanskim Hrvatima i koji se trebaju sada okrenuti sami sebi bez lažnih i licemjernih tutora.

zagrebinfo.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi