RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bivši premijeri: Tvrdnja o agresorskoj politici Hrvatske u BiH apsolutna je laž!

Napisano 17.04.2010. 05:43
Bivši Premijeri

Piše: Anita Malenica

Tvrdnja o agresorskoj politici Hrvatske u BiH apsolutna je laž – tvrde četiri bivša premijera (Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša) nakon sastanka s premijerkom Kosor.

Poduprli su stava premijerke Jadranke Kosor da Hrvatska nije dijelila BiH niti je u toj zemlji vodila agresivnu politiku. Bivše ratne premijere i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića premijerka je okupila zbog izjave predsjednika Josipovića u kojoj on za stradanje i smrti u BiH krivi i hrvatsku politiku podjele BiH 90-ih godina.

Mate Granić tvrdi da, uz SAD, nitko nije učinio toliko na očuvanju samostalnosti BiH kao Hrvatska. Ne znaju, kažu, zašto na sastanku nisu bili Mesić i Manolić, a na pitanje je li to okupljanje svih HDZ-ovih bivših i sadašnjih dužnosnika F. Gregurić je kazao da nije riječ o tome nego su se okupili jer ih je pozvala premijerka i zato što imaju nešto reći o vremenu u kojem su bili čelnici Vlade te da bi jednako tako došli da ih je pozvao i predsjednik Josipović.

Svih pet bivših dužnosnika osjeća se prozvano zbog izrečenog te poručuju kako podupiru i pozdravljaju najveći dio govora u kojem je predsjednik izrazio žaljenje zbog svih žrtava u BiH.

A Zlatko Mateša napomenuo je da je on predsjednikov govor pomno i u potpunosti pročitao te da pozdravlja najveći dio izrečenog, ali da dio u kojem se govori o ponašanju hrvatskih institucija u vrijeme rata u BiH nikako ne stoji. Sve su tadašnje institucije djelovale u pravcu očuvanja jedinstvenosti BiH - tvrde bivši premijeri.

Očitovali su se nekadašnji dužnosnici i o onome što je predsjednik Josipović izrekao danas u Pečuhu ustvrdivši da pogreške nije učinio samo jedan narod ili država nego je to bio konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat.

Granić je kazao kako ta izjava znači podjelu odgovornosti za ratove na prostoru bivše Jugoslavije iako se zna da je jedini agresor bila politika Slobodana Miloševića kako u Hrvatskoj tako i u BiH pa i kasnije na Kosovu.

Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi