RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nova politika Pantovčaka prema Hrvatima u BiH

Napisano 10.04.2010. 15:41
Ured Predsjednika RH

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske održao je niz bilateralnih sastanaka s hrvatskim strankama iz BiH, kako bi se dodatno upoznao sa stanjem u našoj zemlji, položaju hrvatskog naroda te predstojećim općim izborima. Sastanci su održani s predstavnicima HSP-a BiH, HSS-NHI-ja, HDZ-a 1990. te Narodne stranke Radom za boljitak, a novi sastanak dogovoren je za skorašnjeg posjeta Josipovića našoj zemlji i on bi se trebao održati u Generalnom konzulatu RH u Mostaru.

Zajednički stavovi

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Boljitka, ističe kako je Josipoviću prenio svoje viđenje stanja u BiH, kao i poboljšanja položaja Hrvata u BiH.

- Predložio sam predsjedniku da nam njegovi savjetnici budu na raspolaganju jer se viđenje, ali i izlaz iz ove situacije ne može prenijeti u sat ili dva, rekao je Lijanović. Isto tako, on je potvrdio kako je zajedno s Josipovićem konstatirao da HDZ Hrvatske posljednjih 20 godina u BiH nije ostvario očekivanja i očito je kako je potrebna nova politika koja bi ispravila sadašnju situaciju. Iz HDZ-a 1990. naglašavaju kako na strateška pitanja od interesa za hrvatski narod obje strane gledaju vrlo slično.

- Strateški nacionalni interes i strateški interes RH i BiH jest da Hrvati ostanu politički narod u BiH. Sugovornici su se složili da je to moguće samo ako Hrvati ostanu živjeti u BiH i ako se kroz ustavnu reformu izbore za jednakopravnu poziciju, navode iz HDZ-a 1990. Predsjednica HSS-NHI-ja Ljiljana Lovrić posebnu pažnju tijekom razgovora posvetila je političkom i gospodarskom stanju u BiH te ustavnim promjenama i pozicioniranju hrvatskih stranaka u BiH. Ovom prigodom Lovrić je uručila Josipoviću deklaraciju o ustavnom uređenju koju je usvojio posljednji sabor ove stranke.

Novi odnos spram BiH

Prema dosadašnjim potezima Josipovića jasno je kako s Pantovčaka pušu neki drugi vjetrovi, jer je novi hrvatski predsjednik za mjesec dana mandata održao više sastanaka s hrvatskim strankama iz BiH nego Stjepan Mesić za deset godina. Naime, već ranije Josipović se sastao s predstavnicima kulturnih i gospodarskih udruga iz BiH, kao i s Draganom Čovićem, čelnikom HDZ-a BiH. Isto tako, već idućeg tjedna posjetit će Sarajevo i Mostar, što dovoljno pokazuje o jačoj angažiranosti Pantovčaka u rješavanju dugogodišnjih problema u BiH.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi