RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bojovnici HVO-a ulaze u novi zakon o pravima hrvatskih branitelja

Napisano 18.03.2016. 20:07

HDZ-ov kandidat za novog ministra branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved jučer je dobio jednoglasnu potporu matičnog saborskog Odbor za ratne veterane tako da bi već danas mogao službeno biti i imenovan za novog ministra.

Tijekom svog izlaganja o prioritetima, posebno je podcrtao izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji se itekako tiče i braniteljske populacije u BiH. Naime, prema Medvedovim riječima, vrlo skoro bi sa timom suradnika trebao početi raditi nacrt novog zakona o pravima hrvatskih branitelja u kojem će svoje mjesto naći i pripadnici HVO-a. Uz to, on je kao prioritete podcrtao veteranske centre, dijalog sa braniteljima, rješavanje problema nestalih.

– Dnevno u prosjeku umire osam branitelja, godišnje oko tri tisuće, prosječne starosti manje od 50 godina”, upozorio je Medved.

Za aktualni Zakon o pravima hrvatskih branitelja, prenosi Dnevni list, kaže kako od preko 500 tisuća branitelja, njih više od 400 tisuća nije prepoznato u tom zakonu.

Medved ističe da su niz godina statusna i materijalna prava branitelja i stradalnika disperzirana u druge zakone što je stvorilo pravnu nesigurnost korisnika, a poznato je da se radi o iznimno ranjivim skupinama društva.

– Opskrbnina, 6.000 branitelja koji su nezaposleni i u teškoj su situaciji, prebačeni su u resor socijalne skrbi i time podvrgnuti univerzalnim mjerilima, pa ih je 1.500 izgubilo prava, a ostalima su ona umanjena, rekao je Medved. Branitelji su, kaže, suočeni s nizom nelogičnosti, pa tako za sve što poduzimaju moraju zatražiti ratni put ne stariji od šest mjeseci, a ishođenje mu traje do tri godine.


Nema komentara

Anketa

Ustavi