RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Deklaracija hrvatskog sabora o potpori Hrvatima BiH već ovog mjeseca?

Napisano 02.04.2010. 15:58
Hrvatski sabor

ZAGREB- Nakon što je hrvatska Vlada dala zeleno svijetlo za deklaraciju o potpori Republike Hrvatske hrvatskom narodu u BiH i Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena ona će napokon biti uvrštena na dnevni red proljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora. Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako novo zasjedanje počinje 14. travnja, te je veoma moguće da se vrlo brzo nakon toga glasuje o ovom dokumentu koji, istina načelno, daje punu potporu Hrvatima u BiH u njihovoj borbi za jednakopravnost s druga dva naroda.

Uskoro glasovanje

Vrlo je moguće da bi se o ovom dokumentu glasovalo već u travnju, a ako ne, rasprave se obavljaju i u lipnju, naglasio je naš sugovornik, koji kaže kako usvajanje deklaracije ne predstavlja kompliciranu proceduru, jer su očekivanja da će ovaj dokument svakako dobiti veliku potporu u Saboru. Iako se posljednjih dana mnogo govorilo o usvajanju strategije i zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH, neki su postavili pitanje radi li se zapravo o zaobilaženju usvajanja deklaracije, u kojem inače po prvi put od Daytona Hrvatska izričito podupire teritorijalni preustroj BiH. Naš sugovornik kaže kako nema bojazni jer točke naglašene u ovom dokumentu predstavljaju načelne stvari. Naime, upravo je Hrvatski sabor završetkom zimskog zasjedanja došao gotovo do točke dnevnog reda na kojoj se nalazila deklaracija, ali je zbog nekih drugih, u tom trenutku važnih stvari, ovo pitanje ostavljeno za proljetni dio zasjedanja.

Jasna potpora

Inače, u dokumentu se jasno daje potpora Hrvatima u BiH te njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim uz promjene Ustava, kako bi osigurali punu suverenost i jednakopravnost s druga dva naroda, što se može ostvariti samo uz “poštivanje načela jednakosti i pravičnosti te Ustavom zajamčenim administrativno-teritorijalnim ustrojem Bosne i Hercegovine”. Zanimljivo je naglasiti da ovaj dokument, iako deklarativne naravi, sadrži nekoliko točki iz kojih se može iščitati da Hrvatska kritizira daytonsko uređenje države podijeljene između dvaju entiteta te neizravno podupire i novi administrativno-teritorijalni ustroj.

Povjerenstvo za strategiju

S druge strane, mnogo se aktivnije radi na spomenutoj strategiji i zakonu o Hrvatima izvan Hrvatske pa smo tako iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija doznali kako su upravo zatražili mišljenje o ustroju povjerenstva koje bi se trebalo baviti ovim stvarima. Osnivanjem povjerenstva i brzina kojom se započelo s ovim poslom pokazuje kako se radi o stvarima koje trebaju ublažiti posljedice koje će se pojaviti usvajanjem zakona o dvojnom prebivalištu. Čini se kako su prilično negativne reakcije hrvatskih političara i javnosti u BiH, koji strahuju da će ukidanje dvojnog prebivališta ostaviti veliki broj Hrvata u BiH bez socijalnih prava, urodile plodom.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi