RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dopisno i elektroničko glasovanje za Hrvate izvan RH

Napisano 21.09.2014. 21:38
U ime obitelji

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je sinoć da HDZ ne podržava referendum Građanske inicijative “U ime obitelji” jer ne samo da se ne bi riješilo pitanje glasovanja hrvatskih građana izvan domovine, nego bi se potvrdila obespravljenost tih građana, jer pitanje ne predlaže mijenjanje članka 45. Ustava.

No, Lino Zonjić, član organizacijskog odbora Građanske inicijative koja je organizirala izjašnjavanje građana kazao je da će referendum  omogućiti svim državljanima Republike Hrvatske dopisno i elektroničko glasovanje.

“Jedno od načela koje omogućuje cjelovitu promjenu izbornoga sustava kakvu predlaže inicijativa „U ime obitelji“ je omogućivanje dopisnog i elektroničkog glasovanja svim hrvatskim državljanima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Time se omogućuje da svi državljani Republike Hrvatske koji imaju pravo glasa ne moraju kilometrima putovati u konzulate te čekati u redu nekoliko sati kako bi ostvarili svoje biračko pravo, kao primjerice Hrvati u Bosni i Hercegovini koji su dosad mogli glasovati u samo četiri grada. Podsjećamo, na izborima za EU parlament glasovalo je nešto više od 20 % birača dok je od 400 000 Hrvata izvan Hrvatske glasovalo samo oko 6500, što je 1,5 posto” rekao je za Narod. hr Lino Zonjić .

“Začuđuje prozivanje g. Karamarka inicijative “U ime obitelji” zašto nije zatražila promjenu čl. 45 Ustava, budući da je u spomenutom članku Ustava broj zastupnika za hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske smanjen na tri zastupnika 2010. godine za vrijeme vlade u kojoj je g. Karamarko bio ministar, a sve u suradnji s SDP-om” istaknuo je Zonjić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi