RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska ispunila sve uvjete, SAD može ukinuti vizni režim

Napisano 13.02.2011. 17:22

Razlog putovanja je potpisivanje Sporazuma između vlada Hrvatske i SAD-a o sprečavanju teškog kriminaliteta. Sporazum će u srijedu s američke strane potpisati ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano te glavni državni odvjetnik Eric Holder, a s hrvatske ministar Karamarko.

Kako nam je rekao tajnik Kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak, sa SAD-om su potpisana već četiri dokumenta, a ovim petim i najvažnijim potvrđuje se da je Hrvatska ispunila sve sigurnosne standarde potrebne da se ukinu vize za hrvatske građane koji putuju u SAD. Hrvatska je tako sa strane sigurnosti ispunila visoke američke kriterije, među kojima je, primjerice, i biometrijska putovnica.

Nakon potpisivanja Sporazuma slijedi standardna američka procedura ukidanja viza, no Novak kaže kako ne bi trebalo spekulirati o tome kada će se to točno dogoditi. Ipak, očekuje se kako bi vizni režim mogao biti ukinut unutar nekoliko mjeseci.

Inače, početkom mjeseca američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković potpisali su Sporazum o zračnom prometu izmedu vlada SAD-a i Hrvatske jer smo ispunili međunarodne sigurnosne standarde u zračnom prometu te nam je dodijeljena kategorija 1.

Time je omogućena uspostava izravnih letova između dviju država i sklapanje 'code share' sporazuma američkih i hrvatskih prijevoznika. Prvi izravni letovi između Hrvatske i SAD-a očekuju se već ove godine.


Nema komentara

Anketa

Ustavi