RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska - u trećem kvartalu nastavljen pad BDP-a

Napisano 29.12.2009. 00:37

Hrvatski bruto domaći proizvod u trećem je tromjesečju ove godine bio realno manji za 5,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuje druga procjena koju je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku. To je 0,1 postotni bod manji pad BDP-a u trećem tromjesečju u odnosu na prvu procjenu koju je prije mjesec dana iznio DZS.

 Analitičari Raiffeisen Consultinga očekuju nastavak pada BDP-a i u zadnjem tromjesečju ove godine s obzirom na i dalje prisutne negativne trendove na tržištu rada koji će ograničavati osobnu potrošnju kućanstava (unatoč očekivano nešto povoljnijim rezultatima u prosincu u odnosu na prethodne mjesece). Prognoziraju da će pad BDP-a za cijelu 2009. godinu iznositi 6 posto.

 Inače, podaci pokazuju daljnje usporavanje pada BDP-a u odnosu na prethodna dva tromjesečja - u prvom je tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad BDP-a iznosio 6,7 posto, a u drugom kvartalu 6,3 posto.

 Izdaci za potrošnju kućanstava, najveća kategorija u BDP-u, realno su pali za 6,9 posto. Nakon pada za 9,9 posto u prvom i 9,4 posto u drugom tromjesečju ove godine, ovo je znatno usporavanje pada potrošnje kućanstava. Usporavanje pada potrošnje kućanstava najviše je pridonijelo usporavanju realnog pada BDP-a u trećem tromjesečju ove godine.

 Realni pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je 10,5%. Izvoz roba i usluga realno je pao za 17,6%, dok je uvoz roba i usluga realno pao za 23,5%. Izdaci za potrošnju države realno su pali za 0,6%.

Banka.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi